headphones newspaper video-player

Kreditupplysning på ditt företag: 3 saker du måste känna till

Att privatpersoner har en kreditvärdighet som påverkar låneerbjudandet känner de flesta till, men har du koll på att även ditt företag har en kreditvärdighet?
Tre saker du måste känna till om kreditupplysning om du söker ett företagslån.

Artikeln är ett samarbete med Lendo - Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån

I Sverige är de flesta banker och långivare anslutna till någon av våra kreditinformationstjänster såsom Upplysningscentralen (UC), Bisnode och Creditsafe. Kreditupplysningen finns till för att långivare enklare ska kunna bedöma återbetalningsförmågan för den som vill låna pengar.

Här listar jämförelsetjänsten Lendo tre saker du måste känna till om kreditupplysning om du söker ett företagslån.

Hur tas en kreditupplysning på mitt företag?

Att privatpersoner har en kreditvärdighet som påverkar låneerbjudandet känner de flesta till, men har du koll på att även ditt företag har en kreditvärdighet? När du exempelvis söker ett företagslån är det i första hand ditt företags kreditvärdighet som bedöms. Står du som personlig borgen på lånet görs även en kreditupplysning på dig som privatperson.

De allra flesta långivare beställer idag en kreditupplysning från Upplysningscentralen, Bisnode eller Creditsafe för att bedöma ditt företags återbetalningsförmåga.

Skulle du exempelvis jämföra och ansöka om ett företagslån via Lendo kan det hända att långivarna tar upplysningar från flera av dessa kreditinformationstjänster men genom Lendo påverkar detta inte företagets kreditvärdighet vid ansökningstillfället.

Vad tittar långivarna på i kreditupplysningen om företaget?

Olika utfärdare av kreditupplysningar visar olika saker om ditt företag. Men generellt är det tre grundläggande saker som nästan alltid finns med:

  • Namn, adress, organisationsnummer
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos kronofogden

För att exempelvis få ett företagslån är det viktigt att kreditupplysningen för ditt företag inte visar några skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Är flera kreditupplysningar dåligt för ditt företag?

Gör du flera låneansökningar på kort tid hos flera separata långivare kan din kreditvärdighet försämras vilket kan innebära sämre lånevillkor. Ju fler skulder ditt företag har desto sämre lånevillkor får du.

Relaterade artiklar