headphones newspaper video-player

Varför ska du använda dig av factoring?

Inte minst för mindre bolag kan det vara klokt att låta någon annan sköta administrationen, så att du kan fokusera på det väsentliga. Foto: Shutterstock
Factoring är ett smidigt och bekvämt alternativ för ett företag som snabbt behöver likvida medel samt för företag som vill investera i sin verksamhet. Pengarna – som i princip är disponibla direkt – är den främsta orsaken till varför företag använder sig av factoring.

Artikeln är ett samarbete med Promentor Finans - möjliggör affärer!

För många av dagens företag är factoring ett måste, men det kan också vara en möjlighet. För att kunna driva verksamheten enligt affärsidén och budgeten krävs en god likviditet.

Factoring är en tjänst som passar bra för framförallt två typer av företag; företag med dålig likviditet – ett svagt kassaflöde – som snabbt behöver få in pengar på kontot och företag som befinner sig i stark tillväxt och vill återinvestera i verksamheten. Tjänsten är särskilt hjälpsam när företaget stöter på svåra och okontrollerbara hinder, till exempel när kunderna dröjer med betalningen.

Alla företag behöver kapital för investeringar, inköp och allmän drift av företaget oavsett om företaget är i tillväxtfas eller befinner sig i en negativ trend. Om kontot är tomt går det inte att driva företaget åt det håll du önskar, framåt. Genom att sälja dina fakturor kan du snabbt – ofta inom 24 timmar – fylla kontot med de pengar du har förtjänat och fortsätta tänka framåt.

Fördelar med factoring

Alldeles oavsett vilken sorts företagsledare du är finns det fördelar med att överlåta all fakturaadministration till en tredje part. Det är ett tidskrävande arbete och inte minst för mindre bolag kan det vara klokt att låta någon annan sköta administrationen, så att du kan fokusera på det väsentliga.

  • Frigör tid och energi – Factoring tillåter dig att spendera din tid på det du är bäst på och förbättra hantverket och tjänsten du erbjuder till dina kunder. Du slipper ödsla energi på kunduppföljningar och kan istället lita på att pengarna ligger tryggt på kontot efter varje utfört jobb.
  • Snabbt och smidigt – Om förfallodagen på fakturan är 90 dagar, vilket den ofta är, kan det bli stora problem för ett företag som behöver kapital. Väljer kunden att chansa och dröja med betalningen ytterligare någon vecka försvåras situationen. Med factoring har du oftast pengarna inom 24 timmar.
  • Alltid pengar att röra dig med – Genom att använda dig av factoring vet du precis hur mycket kapital du har att röra dig med och kan således göra en plan för framtiden.
  • Flexibelt – du bestämmer själv vilka fakturor du vill sälja. Även om det är en tjänst som gynnar ditt företag och ditt arbetssätt är det alltid skönt att veta att du slipper binda volymen. Frihet, speciellt för egenföretagare, betyder mycket.

Välj ett finansbolag som förstår dig

Finansbolaget som köpt dina fakturor tar även över ansvaret för att följa upp och kommunicera med dina kunder gällande betalningar. Att kunden inte har skött betalningen denna gång innebär antagligen inte att du som företagare vill sluta göra affärer med denna specifika kund.

Relationen i sig kan i många fall vara viktigare än själva affären. Det är därför viktigt att finansbolaget förstår och respekterar dina kundrelationer och hur du kommunicerar med dina kunder.

Relaterade artiklar

Vad är factoring?

Enkelt sagt går factoring ut på att sälja företagets fakturor. Ett utomstående factoringbolag köp...

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...

Möt en Företagare

Nu tar vi steget mot att också engagera oss i våra ungdomar som vi vill ska upptäcka företagandet som en möjlighet. Ni etablerade företagare är en given förebild med mycket kuns...

Syd

Factoring

Sälja eller belåna fakturor kan ge mer pengar i kassan. Så här funkar det.

Vad är factoring?

3 skrönor om factoring - stämmer de?

Dold kredittid – så här hanterar du det