headphones newspaper video-player

3 vanliga skrönor om factoring - stämmer de?

Många företagare funderar över om det är en bra idé att sälja fakturor. Foto: Shutterstock
"Det är bara företag med finansiella problem som säljer fakturor" Vi undersöker några vanliga fördomar om hur det är att sälja sina fakturor till ett factoringbolag.

Artikeln är ett samarbete med Serafim Finans

Factoring har länge varit populärt i Europa, i länder som Italien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland. Idag börjar allt fler företag i Sverige använda factoring, en tjänst som innebär att du säljer dina kundfakturor till ett factoringbolag.

En av anledningarna till att det tagit längre tid för factoring att etablera sig på den svenska marknaden kan vara att det har funnits, och fortfarande finns, förutfattade meningar om tjänsten. Företaget Promentor Finans, som arbetar med factoring, bemöter några av dessa förutfattade meningar med sin erfarenhet från området.

Tre skrönor om factoring

Idag används tjänsten av företag i alla storlekar och i olika finansiella ställningar. En av de vanligaste skrönorna vi på Promentor Finans stöter på i vardagen är att folk anser att det endast är företag med finansiella problem som säljer sina kundfakturor. Det stämmer delvis, men allt fler företag i tillväxt ser fördelarna med att få tillgång till kapitalet tidigare. Nedan förklarar vi varför.

”Det är dyrt att sälja sina fakturor”

Vanligtvis tar factoringbolaget en avgift på ca 1-3  procent av fakturabeloppet. Är fakturabeloppet 50 000 kronor och avgiften är 1 procent, innebär det att du får ut 49 500 kronor av totalbeloppet.

Om du investerar det frigjorda kapitalet direkt in i verksamheten, exempelvis i ett nytt projekt eller en ny satsning, och du har en högre avkastning på kapitalet i det projektet eller satsningen än vad kostnaden för factoring är så bör du se det som en möjlighet att få din affär att växa, och inte som en kostnad.

”Företag som säljer sina fakturor har finansiella problem”

Kan vara så, men tjänsten används alltmer av företag som befinner sig i en tillväxtfas och vill få tillgång till kapitalet tidigare. Därav nyttjas det av bolag i alla storlekar och i alla finansiella ställningar. Genom att sälja fakturan frigör man mycket tid som man kan lägga på andra delar i verksamheten.

”Man förlorar kundrelationen genom att sälja sina fakturor” 

Gammalt sätt att se på tjänsten. För att behålla relationen är det viktigt att man har ett sunt samarbete med transparent och tydlig dialog, där man inkluderar samtliga berörda parter. Med Promentor Finans har du en stabil, säker och tillgänglig partner inom factoring som skräddarsyr upplägget efter dina önskemål och som är medveten om hur viktigt det är att behålla kundrelationer.

Ett tips på vägen!

Kolla upp vilken avgift factoringbolaget som du väljer tar och att du väljer ett factoringbolag som förstår vikten av att bevara dina kundrelationer. Oavsett i vilken fas ditt företag befinner sig i kan det vara lönsamt med factoring.

Relaterade artiklar

Vad är factoring?

Enkelt sagt går factoring ut på att sälja företagets fakturor. Ett utomstående factoringbolag köp...

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...

Factoring

Sälja eller belåna fakturor kan ge mer pengar i kassan. Så här funkar det.

Vad är factoring?

3 skrönor om factoring - stämmer de?

Dold kredittid – så här hanterar du det