headphones newspaper video-player

Så här undvek bröderna konkurs – idag tredubblad omsättning

Efter att storbankerna givit bröderna kalla handen börjar de titta på möjligheten till en företagsrekonstruktion med fakturafinansiering och ackord som lösning. Foto: Shutterstock
I slutet av 2014 hamnade grundarna till Nårsab i en utdragen branschtvist som höll på att bli bolagets undergång. Efter kalla handen från storbanken och flera månader utan lön var det inte långt ifrån konkurs. Så här reste de sig mot alla odds!

Hela artikeln är ett annonssamarbete med Promentor Finans - möjliggör affärer!

 ”Det enda vi kunde göra var att skratta. Vi skrattade jättemycket och gav oss tusan på att ta oss igenom detta”

Från klädförråd till 40 anställda och tredubblad omsättning. Bröderna Tobias Lejonglimt och Christian Jubrink driver idag ett av Norrköpings mest framgångsrika bolag inom sin bransch, men inte utan hinder på vägen.

Det här är berättelsen om de två bröderna och visionärerna som tog sig igenom en tvåårig entreprenadstvist och en kris som gjorde de starkare och mer erfarna. I ett klädförråd, utan ventilation eller dagsljus.

Allt började i början av 2010-talet när Tobias blir tillfrågad av en vän att följa med till Stockholm för att hjälpa till med rivning, sanering och håltagning. Väl på plats känner Tobias direkt att det är det här han vill hålla på med. Han åker tillbaka till Norrköping och säljer in sin idé till teoretikern Christian.

Lättsålt. Bröderna förvärvar en lagerlokal och öppnar kontor i nuvarande klädförråd, utan ventilation eller dagsljus. Den enskilda firman Nårsab har grundats. De sliter hårt för att etablera sig i en konkurrensutsatt bransch. Hårt arbete faller de båda entreprenörerna naturligt vilket även för med sig resultat. Nårsab växer liksom Norrköping, och bröderna anställer nya medarbetare.

Mellan de första två åren fördubblar Nårsab omsättningen och pusselbitarna börjar sakta men säkert att falla på sin plats – trodde de, trodde alla.

Entreprenadstvisten – nära undergången

Under 2014 hamnar de i en utdragen entreprenadstvist. Bolaget försätts i en svår finansiell situation där de blir tvungna att agera. Bröderna går igenom alla tänkbara alternativ för att kunna ta sig vidare.

Det är en tuff situation för Tobias och Christian. De vänder sig till banken, men får som svar att det inte finns några möjligheter att hjälpa till. De får inte veta varför. Allt talar emot dem, trots att de uppvisar en detaljerad och konkret plan på hur de ska ta sig ur krisen.

Efter att storbankerna givit bröderna kalla handen börjar de titta på möjligheten till en företagsrekonstruktion med fakturafinansiering och ackord som lösning. Detta för att få tillgång till pengar snabbt och därmed stärka likviditeten, men också för att på ett tryggt sätt frigöra värdefull tid som kan läggas i verksamheten. Trots motgångar fanns möjligheter.

- Då både vi och externa parter såg en stor potential i företaget och att övriga delar av företaget varit friska såg vi möjligheten att rädda Nårsab genom en företagsrekonstruktion. Ett alternativ banken var skeptisk till, berättar Christian.

Under företagsrekonstruktionen tar de två företagslån som går till att finansiera ett ackord. Utöver det säljer Nårsab sina kundfakturor – ett smidigt sätt att få tillgång till kapitalet snabbt.

Christian fortsätter med att förklara att snabb återkoppling, utöver finansieringen genom företagslån och fakturaköp från tillväxtbolaget Promentor Finans som de anlitade, var en av de bidragande faktorerna till att verksamheten kunde leva vidare. Rekonstruktionen avslutas i slutet av februari 2016 och tvisten upplöses i en förlikning.

De väljer att blicka framåt och lägga all sin tid och energi på verksamheten.

- Det var inte värt att riskera min brors, eller mitt eget, välmående för en infekterad och utdragen entreprenadstvist. Vi behöver ett avslut och gå vidare, berättar Tobias.

Framgångssagan – idag tredubblad omsättning

Det är fyra år sedan tvisten avslutades. En tvist som höll på att sätta verksamheten i konkurs. Idag har Nårsab omkring 40 anställda och omsätter drygt 45 miljoner. De har möjlighet att ge sig in i nya verksamhetsområden och att investera i nya maskiner. En utveckling som de ser mycket positivt på.

- Vi ser optimistiskt på utvecklingen. Vi har haft positivt resultat tre år i rad, snart fyra, och tredubblat omsättningen, menar Christian.

Det märks tydligt att Christian och Tobias brinner för deras verksamhet när de berättar om sin historia. De tar med oss in i lagerlokalen och visar oss runt bland bygg-, rivnings- och saneringsmaskinerna. De förklarar hur maskinerna fungerar och hur de arbetar; att de separerar saneringsmaskinerna från rivningsmaskinerna för att farliga partiklar inte ska följa med. Något som visar hur seriösa, kompetenta och professionella bröderna är.

- Idag ger vi storbanken kalla handen, avslutar Tobias.

Hela artikeln är ett annonssamarbete med Promentor Finans - möjliggör affärer!

Relaterade artiklar

Vad är factoring?

Enkelt sagt går factoring ut på att sälja företagets fakturor. Ett utomstående factoringbolag köp...

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...

Debatt: Glastak till salu

I år är det 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösta i riksdagsvalet för första gången. Ett sekel senare lever många med en stark nationell självbild om att Sverige är ett av vä...

Mer om finansiering

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...

Debatt: Glastak till salu

I år är det 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösta i riksdagsvalet för första gången. Ett sekel senare lever många med en stark nationell självbild om att Sverige är ett av vä...