headphones newspaper video-player

Missa inte betalningen till Skatteverket - då är sista datum

För att slippa ränta är det viktigt att mellanskillnaden mellan beräknad skatt och den preliminära skatten man betalat in under året finns inbetald på ditt konto hos Skatteverket - detta kallas fyllnadsinbetalning.
Gör fyllnadsinbetalningen till Skatteverket senast 12 februari 2020! Annars väntar räntekostnader.

Artikeln är ett samarbete med Lendo - Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån

Som egenföretagare är det ständigt mycket att hålla reda på. Förutom egna interna datum och deadlines finns det vissa datum, exempelvis från Skatteverket, som är viktiga att hålla koll på. Annars kan det bli dyrt för dig som missar. Den 12 februari ska exempelvis fyllnadsinbetalningen betalas in till ditt konto hos Skatteverket för att du ska undvika räntekostnader för dig som redovisar på årsbasis. Lendo förklarar här vad inbetalningen innebär.

När ett företags räkenskapsår är slut gör man ett bokslut. Då är det även dags att räkna ut hur mycket skatt ett företag faktiskt ska betala in till Skatteverket. Besked om slutgiltig skatt får du av Skatteverket men du gör själv en egen beräkning innan beskedet.

Slutgiltliga skatten tar hänsyn till din beräkning enligt deklarationen, men även till den preliminära skatt du redovisat och betalat löpande under året. Det är viktigt att hålla koll på om det beräknade skattebeloppet är högre än summan av den preliminära skatten (debiterad preliminärskatt) du löpande betalat in under året. Om så är fallet ska du redan nu betala in mellanskillnaden på ditt skattekonto.

Hänger du med? Låt oss förklara ytterligare ett steg.

Betala in mellanskillnaden på ditt skattekonto - för att undvika räntekostnader längre fram

När du är klar med skatteberäkningen för räkenskapsåret kan det hända att den beräknade skatteskulden är större än vad du betalat in löpande under året. Om det är så, då bör man betala in mellanskillnaden till sitt skattekonto.

Varför? Jo, Skatteverket tar ut en ränta på den skatt man kommer att vara skyldig skatteverket efter att slutskatten är beräknad - om man inte har pengarna på skattekontot. Men, detta går alltså att undvika. För att slippa betala räntan är det viktigt att pengarna, alltså mellanskillnaden mellan beräknad skatt och den preliminära skatten man betalat in under året finns inbetald på ditt konto hos Skatteverket - detta kallas fyllnadsinbetalning.

Varför just 12 februari?

Om mellanskillnaden (skulden) är på mer än 30 000 kr är datumet 12 februari viktigt för dig och ditt företag, då ska du nämligen betala in fyllnadsinbetalningen för att undvika räntekostnaderna. Följer du ej detta drar du på dig onödiga räntekostnader som du helst vill undvika. Det är vanligt att företagare ansöker om lån för att betala skulden till Skatteverket. 

Relaterade artiklar

Att göra en exit

Uttrycket “Att göra en exit” används ofta när entreprenörer har sålt sitt bolag och tjänat på aff...

Mer om crowdfunding

Crowdfunding kan i och med att många människor är inblandade ge uppmärksamhet och PR på köpet.

Peer to peer (P2P)

Med peer to peer-finansiering (P2P) brukar man mena när en grupp individer går samman för att fin...

Mer om crowdfunding

Crowdfunding kan i och med att många människor är inblandade ge uppmärksamhet och PR på köpet.