Kommunerna stöttar lokala näringslivet under pandemin
Det finns många områden där kommunens politiker och tjänstemän kan förbättra förutsättningarna för ortens småföretagare. Om det är viktigt under normala omständigheter är det än viktigare nu, under den kris som coronapandemin kastat in hela samhället i.
Småföretagen står för den största andelen av kommunala skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner. Ju fler av företagen som kan rida ut krisen, desto bättre förutsättningar får kommunen att lösa sina uppgifter.
− Kommunerna kan göra många värdefulla insatser för att underlätta vardagen för företagen på orten under pandemin. Jag hoppas att exemplen vi listar på den här sidan kan bidra till att sprida de goda exemplen, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på lokalt företagsklimat.
Kontakta Pontus om du saknar något gott exempel.
Goda exempel på kommunala åtgärder
När pandemin svepte in över Sverige svarade många kommuner föredömligt med att fatta beslut om åtgärder i stort och smått. Det är positivt att det visat sig vara möjligt att underlätta för företagandet på ett konstruktivt sätt, en attityd som bör vara fortsatt vägledande för hur kommuner arbetar med relationen till det lokala näringslivet.
− Sedan i våras har vi tittat närmare på åtgärderna och sett att det främst är inom fyra områden det går att åstadkomma mycket. Det handlar om avgifter, inköp, tillstånd och verksamheter i egen regi. Därmed inte sagt att andra områden är oviktiga. Allt som gynnar det lokala företagsklimatet är bra, säger Pontus Lindström.
Stimulera köp av lokala företag
Flera kommuner uppmuntrade tidigt sina anställda att på ett smittsäkert sätt konsumera och handla av de lokala företagen.
Höganäs gav kommunanställda lokala presentkort till påsk
I Höganäs beslöt kommunen i våras att ge de kommunanställda en tidig påskbonus för sitt hårda jobb i coronatider. Varje anställd fick 30 euronäs – kommunens egen valuta som bara går att använda i lokala butiker och verksamheter.
Orsa tidigarelade kommunanställdas julklapp – och ger en till
I våras beslutade kommunen att dela ut en tidig julklapp till alla medarbetare i form av presentkort på 200 kronor. Nu kompletteras den med ytterligare en julgåva med 200 kronor i presentkort att använda hos lokala företag i Orsa. Beslutet hänger samman med att det finns ett tillfälligt undantag som gör det möjligt för arbetsgivare att under perioden 1 juni-31 december ge medarbetare gåvor till ett värde upp till 1000 kronor utan att det förmånsbeskattas.
LÄS ÄVEN: Kan jag skattefritt ge presentkort för att stödja lokala näringslivet?
Vara ger kommunanställda lokala presentkort till jul
Alla anställda i Vara kommun kommer få 1 000 kronor i form av ett presentkort i julklapp. Dels för att visa uppskattning för personalens slit under pandemin, dels för att gynna den lokala handeln. Presentkortet hanteras av Vara köpmannaförening och kommer att gå till cirka 1 700 medarbetare, såväl fast anställda som timvikarier.
Gratis annonsering i Heby och Sala
Tidningen Sala Allehanda i samarbete med Sala Sparbank, Heby kommun, Adlibris, Morgongåva Företagspark, Domarbo Skog och Handelsbanken erbjuder företagare att få en kostnadsfri annonsplats för att underlätta marknadsföring.
Kalmar subventionerar elever som äter lunch på restauranger (take away)
Från och med slutet av mars började Kalmar kommun subventionera gymnasieelever som äter dagens lunch på vardagar på valfri restaurang med 75 kronor per elev och dag. Det kan bli aktuellt att erbjuda högstadieelever samma subvention om skolor stängs.
Lyft bort kommunala avgifter
Flera kommuner har skjutit upp eller helt slopat kostnaden för kontroll- och tillsynsärenden inom samtliga områden för den kommunala myndighetsutövningen. Det handlar om livsmedel, miljö, brandtillsyn, serveringstillstånd, markupplåtelse et cetera. Kontroller ska givetvis fortsätta göras, inte minst för att förebygga och motverka ökad smittspridning, men fakturorna kan vänta. Även Sveriges regioner, länsstyrelser och myndigheter som Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Lantmäteriet och Livsmedelsverket kan inta en mer generös inställning till företag under rådande omständigheter.
Gratis att ha uteserveringar i Uppsala under två år
Uppsala kommun har slopat markupplåtelseavgiften som i vanliga fall tas ut för de restauranger som vill uteserveringar. Detta gäller under de kommande två åren.
Sundsvall betalar tillbaka tillsynsavgifter till restaurangnäringen
Sundsvalls kommun återbetalar de fasta och rörliga tillsynsavgifterna som fakturerats cirka 500 restauranger, kaféer, pizzerior, gatukök och tillverkare under året. Det gäller både permanenta och tillfälliga tillstånd som prövats enligt alkohollagen under 2020. Kommunen återbetalar även avgifterna för prövning av ansökan om serveringstillstånd enligt alkohollagen som fakturerats under 2020.
Stockholms stad betalar tillbaka tillsynsavgifter
Socialförvaltningen kommer att återbetala tillsynsavgifterna för 2020 vad gäller serveringstillstånd.
Nyköping slopar avgifter för cateringtillstånd våren 2021
Nyköpings kommun slopar avgifterna för cateringtillstånd av alkohol mellan den 1 januari och 30 april 2021 för en restaurang som vill ansöka om att leverera mat och dryck hem till kunder.
Staffanstorp stoppar kontroll- och tillsynsavgifter
Redan den 16 mars beslutade stadsbyggnadsnämnden i Staffanstorp att tillfälligt stoppa avgifter för tillsynskontroller under 2020. Innan årliga avgifter kommer att tas ut ska nytt beslut fattas.
Rensa bland reglerna
I vissa fall kan det vara tillräckligt att göra en mer tillåtande tolkning av gällande regelverk.
Malmö tillåter hemleverans av alkohol
Genom ett nämndsinitiativ från Moderaterna och Centerpartiet har arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö beslutat om att tillåta restauranger att tillsammans med mat också kunna köra hem alkoholhaltiga drycker till kundernas privata adresser. Serveringen möjliggörs genom serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap. Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 22 kommer att gälla. Sedan tidigare har detta även varit möjligt i Växjö och i Nacka.
Halmstad tidigarelade uteserveringar
I mars beslutade teknik- och fritidsnämnden i Halmstad att göra det möjligt att öppna uteserveringar före den 1 april, som normalt sätt är det datum som kommunens restauranger och caféer måste rätta sig efter. I Göteborg och i Karlshamn har även beslut fattats om att tillåta uteserveringar året runt.
Avgiftsfri parkering i Lund för att främja centrumhandel
I Lund infördes i slutet av mars avgiftsfri parkering under två månader, mot uppvisade av p-skiva för att främja centrumhandeln i Lund. Gratis parkering gällde i två timmar på gatuparkering samt fyra timmar i det kommunala bolaget LKP:s parkeringshus.
Konkurrera inte med det lokala näringslivet -lyft fram det
Jämtland Härjedalen lotsar företagen
Region Jämtland Härjedalen startade under våren en näringslivssupport för att stötta företagare i länet med anledning av coronakrisen. Syftet är att hjälpa företagare att hitta svar på frågor kring exempelvis permittering, försäkringsfrågor, uppskjutande av skattebetalningar, som en effekt av den uppkomna situationen.
Lysekil betalar lokala leverantörer skyndsamt
För att hjälpa de lokala företagen med sina kassaflöden och likviditet beslutade Lysekil kommun att de lokala företagen från och med 2020-03-26 till och med 2020-09-30 kunde fakturera kommunen på 15 dagar netto i stället för de vanliga 30 dagarna.
Tips från Pontus: Informera om upphandlingar
Informera de lokala företagen om upphandlingar och inköp som sker i grannkommunen. Gör en genomlysning av kommunens verksamheter och se om det finns områden i egen regi som i stället kan utföras av lokala företagare.
Tips från Pontus: Gör en matlådeguide
Låt måltidsenheten på kommunen sammanställa en lista med alla restauranger som kan leverera matlådor eller där kunder kan köpa med sig en matlåda, samt livsmedelsbutiker som levererar hem mat eller har extra öppettider för personer i riskgrupp.
Tips från Pontus: Skjut upp evenemang i stället för att avboka
Undvik att ställa in evenemang som kommunen har inbokat hos lokala företag. Försök i stället att hitta ett datum längre fram i tiden och låt de pengar som betalats in stanna hos företaget.
Utöka spelplanen
Tips från Pontus: kartlägg vad företag kan göra bättre
Varje kommun bör göra en bred översyn av den verksamhet som utförs i egen regi, för att identifiera om det finns verksamheter som i stället kan utföras billigare och mer effektivt av de lokala företagen.