podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Experttipset: Låt företaget bygga ditt drömliv

Publicerad 18 jan 2023
Många är de som startar företag för att styra över sin egen tid och livssituation. Ofta växer verksamheten snabbare än du kunnat ana och plötsligt har ditt liv blivit ett redskap för att uppnå ett så framgångsrikt företag som möjligt. Men borde det inte vara tvärtom? Här får du bästa tipsen för att låta företaget bygga livet du längtar efter.

Jakob E Saternus är en utpräglad livsstilsföretagare. Han driver bland annat Main Home som hjälper villaägare att bo gratis genom intäkter i boendet, exempelvis privat uthyrning. Hans drivkraft i företagandet är friheten att ta självständiga beslut, påverka sin egen tillvaro och ägna tid åt intressen som är viktiga för honom.

”Jag vill ha möjlighet att fokusera på familjen och driva hållbarhetsfrågor, allt från det sociala till klimatet. Jag använder gärna min tid till att odla, träffa spännande människor som utvecklar mig och lär mig nya saker. Mitt mål är ett balanserat liv med tid tillsammans, träning, bra mat och tillräckligt med inkomster – men relation före intäkt”.

Vilket liv drömmer du själv om? Här kommer Jakobs främsta tips för att uppnå det du önskar.

1. Låt passiva inkomster bli din grundtrygghet
Tänk igenom hur du långsiktigt kan förändra företaget eller din roll i det för att frigöra tid och energi till det som intresserar dig. Sök efter affärsmodeller, nätverk och affärer som kan ge dig en grundtrygghet, där kunder och intäkter kommer in mer eller mindre passivt. Det kan vara hyresintäkter, abonnemang, material som kan återanvändas, webutbildningar eller en affärsmodell som långsiktigt bygger kundbas och säljvolym. Tänk gärna över hur du kan bygga kassaflöden och värdeökning på flera olika sätt samtidigt.

2. Investera dina tre livsresurser smart
Vi har alla tre grundresurser i (arbets)livet - tid, pengar och energi. Allt vi gör tar eller ger någon av dessa resurser och vi kan välja att hushålla med dem på ett smart sätt. Du bör investera dina resurser på ett sådant sätt att de i slutänden ger mer än det du puttade in. Exempelvis, om du köper städhjälp kostar det pengar men spar tid och energi som du kan använda för att utföra ett uppdrag som ger större intäkter än städhjälpen kostade. De pengarna kan du sedan använda till att investera, gå ner i arbetstid eller varför inte unna dig en spaupplevelse med din partner?

3. Sätt ditt eget välmående främst
Ha kul i ditt företagande, släpp prestigen och fokusera på ditt välmående! Sätt av tid för dig själv först, därefter kommer bolaget. Alla behöver återhämtning och reflektionstid för att utveckla sig själva och sitt företagande. Samtidigt får du en värdefull möjlighet att släppa stress och irritation. På så vis mår du bättre, levererar bättre när du väl arbetar och uppnår förhoppningsvis ett långsiktigt bättre resultat.

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter från Företagarna