podcast news play företagaren I media förmån

Företagarna Göteborg sätter brott mot företagare på valagendan

Företagarna Göteborg gör sig redo för valår och en av de högst prioriterade frågorna till kommunens politiker är trygghetsfrågan och brott mot företagare. Ett startskott i arbetet är den undersökning som alla medlemmar i Göteborg fick i veckan.
Publicerad 20 okt 2021
Foto: Mikael Göthage

Jakob E. Saternus, som ingår i Företagarna Göteborgs näringspolitiska grupp ser ett stort behov att lyfta frågorna mot många delar inom kommunen.

Varför har Företagarna Göteborg valt trygghet och brott mot företagare som en valfråga?

”Samhället har lämnat oss företagare i sticket. Det saknas utredningskapacitet då vi utsätts för förtal, hot, osund konkurrens, ekonomiska påtryckningar eller återkommande stölder och snatterier. Utredningar läggs ned lika snabbt som de kommer in, vilket gör att känslan av meningslöshet för att anmäla ökar. Den politiska debatten om “tuffare straff” är lika tandlös som barnuppfostran utan uppföljning av uppsatta regler.”

Hur upplever du otryggheten bland företagare?

”Frågan blir alltmer akut, inte minst i Göteborg. Brottsligheten förekommer på alla nivåer och det är en samhällsutmaning som verkligen engagerar våra medlemmar. Trygghetsfrågan är enormt komplex och påverkar företagare på så många olika sätt. I allt från mängdbrott, som inbrott och stölder till att kriminaliteten hittar nya vägar inom till exempel utpressning, id-kapning och dataintrång."

Inom vissa brott, till exempel förtal och återkommande bluffakturor,  har rättssystemet helt kapitulerat, vilket göra att företagare i stället tvingas driva vissa frågor civilrättsligt. Det är en väg som få har råd eller orkar gå då man riskerar att stå för hela kostnaden själv.”

Vilka åtgärder krävs?

”Vi behöver inte strängare straff, det är samhällets utredningskapacitet som inte räcker till. Polis, åklagare och myndigheter saknar resurserna att utreda brott mot företagare. Anmälningar läggs på hög för att lite senare skrivas av utan åtgärd. Ökar inte samhällets insatser snart, så kommer allt fler företagare börja ifrågasätta vad de egentligen får för sina skattepengar."

Företagarna Göteborg uppmanar företagare att svara på deras enkät om brott mot företagare

I brist på officiell statistik genomför vi i Företagarna Göteborg en anonym undersökning för att få underlag och fakta för diskussioner med politikerna. Ju fler företagare som svarar - desto större möjlighet till påverkan i frågan! 

SVARA PÅ ENKÄTEN HÄR 

Det är viktigt att så många som möjligt svarar på undersökningen för att styrelsen i ska få en rättvisande bild om företagens situation och lyfta rätt perspektiv mot politiker och tjänstemän i kommunen.

Jakob E. Saternus

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.