För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsklimatet går upp i Strömstad – återrapportering från SamSpelet

Publicerad 26 okt 2018
Företagarna Strömstad och Företagarna Västra Götaland har i veckan träffat Strömstads näringslivsutvecklare Hans Friberg för att höra vad som hände efter att vi spelade SamSpelet för ett år sen.
Möte i Strömstads kommunhus. Från vänster: Pelle Olausson, Lagunen och Företagarna Strömstad, Hans Friberg, näringslivsutvecklare Strömstad kommun, Linda Söderlund Företagarna Västra Götaland, Mikael Erlandson Företagarna Västra Götaland

Bakgrund till SamSpelet – ett initiativ från Företagarna Strömstad

Strömstad är en fantastisk kommun. Det är många som väljer att bo och driva företag här. Men tidigare år har företagsklimatet fått delvis låga siffror i olika rankingar.

Därför bestämde sig Företagarna Strömstad och kommunen att göra en gemensam satsning för att peka ut förbättringsområden inom kommunen och skapa dialog mellan politiker, kommunala tjänstemän och företagare.

I september 2017 träffades tio strömstadföretagare, sex politiker och tio kommunala tjänstemän och spelade ett SamSpelet - ett spel med syfte är att skapa en bättre förståelse om företagarnas villkor och hur kommunens service fungerar. Läs mer om SamSPELET.

Vad har hänt efter att SamSpelet spelades i Strömstad?

Ca en månad efter spelet så fick kommunen en lista med föreslagna åtgärdspunkter, baserat på vad företagare, tjänstemän och politiker diskuterat och gemensamt kommit fram till under speldagen.

Förbättringsförslag för kommunen som pekades ut efter speldagen

  • Starta en företagslotsfunktion
  • Servicepolicy införs
  • Sätt tuffare mål- målen ska kommuniceras
  • Jobba med attityder
  • Återkommande aktiviteter i syfte att öka samsynen i företagsrelaterade frågor
  • Systematisk förbättring – en pågående process
  • Informera om stegen i ärendehanteringsprocessen
  • Kommunicera rakt och tydligt
  • Företagens svar ska påverka verksamhetsplanering
  • Förbättra informationen på kommunens hemsida

Några exempel på vad som hänt inom kommunen

Företagslotsfunktion har införts. Hans Friberg, näringslivsutvecklare, är sammankallande. Möte inom tio dagar med berörda handläggare för aktuellt ärende. Anteckningar från mötet mejlas till kund.

Antagen servicepolicy. Kommunen har antagit en servicepolicy september 2017 och kommer ett jobba med attityder

Detta välkomnas av Företagarna Strömstad. En nyckelfaktor till ett bättre företagsklimat är det bemötande som kommunen ger till företagare och medborgare.

Bättre återkoppling via telefon och e-post

  • 93 % av mejlen besvaras inom två arbetsdagar, det är bättre än genomsnittskommunen.
  • Andelen svarsbrev som innehåller merinformation, d.v.s. mer än bara svar på frågan. 88 % av svaren från kommunen innehöll extra bra information och hänvisningar, vilket är betydligt högre än snittet för de andra kommunerna (61%).

Fler ärenden kan även direkt besvaras per telefon av Kommuncenter och behöver inte kopplas till enskilda handläggare.

Kommunens återkommande aktiviteter i syfte att öka samsynen i företagsrelaterade frågor

  • Handlingsplaner
  • Näringslivsstrategi
  • Varumärket Strömstad, Stadsutveckling, Service till företagen, Integration, Kompetensråd
  • Näringslivsråd
  • Näringslivsgrupp
  • Företagsbesök

Bygglovsbeslut. I medel tar det 4,2 veckor att få ett bygglovsbeslut i Strömstad kommun. Detta från att kompletta handlingar skickats in. Enligt plan- och bygglagen får det max ta 10 veckor. Bra!

Strömstads näringslivsstrategi togs fram tillsammans med företagare

Vidare berättade Hans att det första han gjorde som ny näringslivsutvecklare var att ta fram en ny näringslivsstrategi. 50 personer var med i arbetsgruppen, varav 25 företagare. Detta har varit en grund för att kommunen ska arbeta långsiktigt med företagsklimatet. Detta stöttar förstås vi på Företagarna Strömstad och fanns även representerade i arbetsgruppen.

Årets klättrare i Svenskt Näringslivs ranking

Strömstad var den kommun som klättrade mest i årets näringsvlivsranking, hela 89 placeringar. Vi är på rätt väg!

Tuffa mål har även satts för en annan ranking: Insikt. Kommunen ska mätas varje år och målet är att ligga i topp 30 på samtliga områden. Men redan idag är Strömstad kommun på första plats när det gäller Miljö- och hälsoskydd. Fortsätt så, Strömstad!

Företagarna Strömstad fortsätter att jobba för det lokala företagsklimatet

Framöver så fortsätter Företagarna Strömstad att vara en del av Strömstads näringslivsråd där viktiga frågor lyfts som rör företagsklimatet. Kommunen kommer även fortsättningsvis vara värdar för två Before Work varje år för information och fortsatt dialog med företagare.

Företagarna Strömstad sitter även med i Ett enat Bohuslän – ett projekt för att lyfta besöksnäringen i Bohuslän.

På uppföljningsmötet i Strömstad oktober 2018 deltog Pelle Olausson, Lagunen och Företagarna Strömstad, Hans Friberg, näringslivsutvecklare Strömstad kommun, Linda Söderlund och Mikael Erlandson, Företagarna Västra Götaland.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna