För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ett samarbete över generationsgränser när Företagsveckan genomfördes

Publicerad 26 okt 2022
För att underlätta yrkesvalet för nästa generations företagare, jobbskapare och ledare anordnades förra veckan Företagsveckan i Kramfors kommun.

En vecka för framtiden

Att barn och ungdomar har svårt att veta vad de vill sysselsätta sig med som vuxen är en känsla många kan skriva under på att de någon gång i livet delat. Samtidigt har många företag idag utmaningar att hitta rätt kompetens när de ska rekrytera för tillväxt. 

Detta har Företagarna Kramfors tillsammans med Kramfors kommun och Nordingråskolan tagit vara på och resultatet blev Företagsveckan som genomfördes förra veckan.  

Småföretagen ser goda möjligheter att växa i Västernorrlands län, det främsta tillväxthindret är svårigheter att hitta lämplig arbetskraft, detta uppger 42% av de som intervjuats.

- Småföretagarbarometern 2022

Ett samarbete över generationsgränser

Under Företagsveckan har elever från Nordingråskolan haft besök av både lokala företagare och kommunala arbetsgivare som visat och berättat om sina yrken. Eleverna har även fått åka ut på studiebesök till olika branscher och företag. Att veta vad ett yrke går ut på, vilka verktyg som används och hur en arbetsplats kan se ut är alla viktiga faktorer man behöver väga in i valet av sin framtida karriärväg. 

Företagen i kommunen har i sin tur fått möjlighet att så ett frö om sina verksamheter för eleverna, något som långsiktigt kan göra det lättare att rekrytera rätt kompetens. 

Ägaren både leder och jobbar i företaget

I Kramfors kommun finns det 3206 jobb i de små företagen, vilket motsvarar 35% av alla jobb i kommunen. Många av företagen vill växa och därmed skapa ännu fler jobbtillfällen. Av de små företagen så är majoriteten ägarledda där ägaren både leder och jobbar i företaget. Det visar rapportserien Företagarfakta 2022

Ett av studiebesöken eleverna gjorde gick till Ullångers Hotell där det visade sig att 20 stycken elever kunde tänka sig att bli kock när de blir stora. Att hitta rätt kompetens inom restaurangbranschen är en utmaning för ett flertal krögare och kanske det bland eleverna finns både framtida kockar, ledare och restaurangägare.

- Företagsveckan anordnas av Företagarna, Kramfors kommun och Nordingråskolan -

Fler nyheter från Företagarna