För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Två tummar ned och två tummar upp!

Publicerad 12 nov 2015

12 nov 2015 

Med tanke på att 4 av 5 jobb skapas i småföretag är det ju jättemärkligt att nya föreslagna regler för offentlig upphandling gör det svårare för småföretag att delta.

Nyligen har regeringens utredare presenterat ett förslag, som om det går igenom kommer att komplicera den offentliga upphandlingen och allvarligt försvåra för småföretag utan kollektivavtal.

Vi värnar givetvis om schyssta villkor för anställda men är också helt säkra på att det funkar fint utan kollektivavtal. Fokus bör rimligen ligga på att i stället skapa ett system som ser till att leverantörerna har sunda arbetsförhållanden – och inte att kräva uppfyllelse av villkor enligt vissa specifika kollektivavtal. Med tanke på att 60 procent av landets småföretag saknar kollektivavtal så ser jag framför mig hur färre anbud kommer in, vilket med största sannolikhet betyder att konkurrensen minskar och kostnaderna ökar.

Den första tummen ned gör jag för detta förslag som inte bör genomföras.

Den andra tummen ned vill jag ge till dom kommuner som hakar på detta förslag utan att sätta sig in i vilka konsekvenser det kan få för de små företagen i kommunen och dess möjlighet att delta i offentliga upphandlingar.  Vilket kommer att påverka antalet anbud som kommer in negativt och på så vis ge kommunen sämre möjligheter att göra bra affärer för kommunens invånare. Samt begränsa lokala småföretags möjligheter att växa och nyanställa.

Tummen upp gör jag för att obligatoriskt vårdval blir kvar efter att regeringen backat i frågan, en fråga som vi på företagarna drivit. Det innebär att var och en av oss fortsatt har möjlighet att själva välja vårdcentral och att fler små privata vårdföretag kan etablera nya vårdcentraler. En mångfald som är viktig att värna om och som dessutom skapar kvalitetskonkurrens!

Den andra tummen upp vill jag ge de kommuner som öppnar upp för ”Samspelet med företagen”. Ett samspel med syfte att öka förståelsen mellan kommunala tjänstemän, politiker och företagare. Allt för att underlätta samspelet mellan alla parter.

Slutligen vill jag öppna båda mina händer och bjuda in till ett nytt forum. För att öka kunskapen och förståelsen bland dom inblandade parterna i offentliga upphandlingar arrangerar vi på Företagarna Västernorrland, tillsammans med Svenskt Näringsliv, Handelskammaren, Myndighetsnätverket samt Sundsvalls Kommun Upphandlingsdag i Västernorrland den 18 november. Där hoppas vi skapa en bra grund och en bättre samverkan bland regionens företag, kommuner och myndigheter. Detta så att vi får dom bästa förutsättningar för att gör bra offentliga upphandlingar för alla parter.

Civilministern Ardalan Shekarabi kommer, visst kommer du?

 Thomas Byström

Regionchef, Företagarna Västernorrland

Fler nyheter från Företagarna