För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Västernorrland - tredje starkast i landet

Publicerad 19 jun 2015
Småföretagskonjunkturen i Västernorrland har stärkts ytterligare sedan mätningen 2013. I 2015 års mätning är konjunkturindikatorn för länet 88, jämfört med rikets indikator på 64. Västernorrland är därmed det tredje starkaste länet i riket.

– Det visar att länets småföretagare är duktiga entreprenörer och mycket viktiga för länets utveckling, säger Thomas Byström, Regionchef hos Företagarna Västernorrland

Sysselsättningstillväxten i länets företag har ökat kraftigt sedan mätningen 2013. Ökningen beror främst på att industriföretagen anställer i betydligt snabbare takt än vid tidigare mätning. Men även tjänsteföretagen har ökat sin sysselsättningstillväxt. Totalt sett säger mer än var fjärde företag i länet (28 procent) att man har ökat sin personalstyrka medan endast sju procent av företagen dragit ned personal.

Tillväxttakten för orderingången i småföretagen i Västernorrlands län är fortsatt positiv men svagare än rikssnittet. Försämringen beror framförallt på en minskad orderingång inom
tjänsteföretagen. Sammantaget i länet är det 43 procent av småföretagen som uppger en
ökande orderingång, medan 20 procent anger en vikande.

Omsättningstillväxten i Västernorrlands län har ökat sedan 2013. Ökningen syns i
båda sektorerna, även om ökningen relativt sett varit störst i industrisektorn. Nettotalet
44 är klart över landet i genomsnitt (nettotal 29). Totalt sett tror företagen i
Västernorrland på en omsättningstillväxt de kommande tolv månaderna som gör att
nettotalet landar på 47, medan prognosen för riket i genomsnitt är 36.

Lönsamheten förbättras

Tillväxten av lönsamheten fortsätter att förbättras. Från våren till hösten 2013 såg vi en kraftig återhämtning av lönsamheten i industriföretagen i Västernorrlands län. I årets mätning fortsätter förbättringen av lönsamheten, om än i svagare takt. Totalt sett i länet är det 36 procent av företagen som uppger en ökad lönsamhet.

Företagen i Västernorrlands län upplever något bättre möjligheter att växa framöver än
riksgenomsnittet. Hela 69 procent av företagen i länet uppger att de har goda utsikter att expandera på sikt.

Kompetensbrist stort hinder

Det främsta tillväxthindret hos småföretagen i Västernorrlands län är bristen på lämplig arbetskraft. Över vart fjärde företag uppger detta som största hindret.

–Projektet Jobbsökarna som vi på Företagarna drivit tillsammans med Arbetsförmedlingen och som nu blir ett permanent sätt för Arbetsförmedlingen att jobba gentemot småföretag ser vi som en viktig pusselbit i att hjälpa småföretagen att kunna växa och utvecklas, säger Thomas Byström.

Politisk osäkerhet skapar oro

På andra plats gällande tillväxthinder kommer politisk oförutsägbarhet, vilket länets företag upplever som en större osäkerhet är riket som helhet.

–Detta är något som jag hoppas att länets politiker tar till sig och fundera på vad man kan göra för att stilla företagens oro, fortsätter Thomas Byström.

Den största konjunkturrisken enligt företagen i Västernorrland är den svenska ekonomiska utvecklingen. Hela 42 procent av företagen i länet uppger detta som en konjunkturrisk. Den följs av oro för löneökningar, ökade ränte- och valutakostnader samt den internationella konjunkturen.

Nästan hälften av företagen uppger potentiellt höjda arbetskraftskostnader och arbetsgivaravgifter som den största politiska risken. Liksom i riket som helhet upplever företagen i Västernorrlands län att den största personliga risken för företaget är ifall en ägare, eller ägaren blir långvarigt sjuk.

För mer information:

Thomas Byström, 070-647 17 60, e-post thomas.bystrom@foretagarna.se

 

 

Faktaruta:
Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturindikator inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och har genomförts sedan 1985. Barometern är en konjunkturenkät som redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar om den närmaste framtiden. I år är det 30 års jubileum för Småföretagsbarometern. Undersökningen omfattar 4 000 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda.
Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Sparbankernas Riksförbund och Företagarna. Vid genomförandet av intervjuerna har Novus medverkat.

Fler nyheter från Företagarna