För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna om coronakrisen: "Unga drabbas hårdast"

Publicerad 16 mar 2021
Så mycket som 100 000 personer har varit utan jobb mellan sex och tolv månader. Den här gruppen har i högre grad gymnasieutbildning men har förlorat jobbet i samband med krisen.
Foto: Shutterstock

Det är inte längre bara nyanlända och lågutbildade som riskerar att fastna i långvarig arbetslöshet. Det nya är att även alltfler inrikes födda med gymnasieutbildning hamnar där, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Ingen bransch har blivit så hårt belastad som vår under pandemin, säger Anne Carlén Hellgren, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket avdelning 31, Värmland.

Företagarnas regionchef Eva Cooper, oroas av utvecklingen inom hotell och restaurang, då branschen är en brygga in i arbetsmarknaden för många:

- Branschen är den som anställer flest unga i Sverige, med den monumentala kris som drabbat dessa företag är det många jobb som försvinner. Bland annat är det här det ofta finns sommarjobb, som ger unga möjlighet att testa på, likväl som att arbetsgivaren lär känna dem. Näringen är en oerhört viktig brygga in på arbetsmarknaden.

Eva Cooper känner sig mycket bekymrad då unga oftast drabbas snabbast och hårdast i kriser sett till historien.

- Under ekonomiska kriser och perioder med ökande arbetslöshet har unga historiskt sett, både i Sverige och internationellt, drabbats snabbare och hårdare. Det ser vi nu också. Lediga tjänster fylls av äldre personer som blivit arbetslösa under året, och de utan erfarenhet kommer allt längre bort från arbetsmarknaden, säger Eva. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna