headphones newspaper video-player
Tipsa oss!
Vi jobbar för ett bättre företagsklimat

Näringslivet i Malmö har fått nog av våldet

Hot, stölder och skadegörelse präglar vardagen för flera företagare i Malmö. Lägg därtill skjutningar och sprängningar som spär på stadens trista rykte och påverkar lokala affärsverksamheter. Nu sätter näringslivet ner foten och kräver förändringar.

Malmö är inte en gangsterstad

Magnus N:son Engelbäck är region­chef för Företagarna Syd, en intresse organisation för små och medelstora företag.

–Jag hör enstaka personer säga att de kanske inte vågar komma på möten i Malmö,  men det är absolut ingen allmän bild. Men helt klart finns det en oro för vad som kan hända på längre sikt om det inte tas krafttag.

Många bra förslag på Företagarna Bjuvs debattkväll!

Möjligheten att bilda någon form av näringslivsråd i Bjuvs kommun var ett av förslagen som kom upp när Företagarna Bjuv bjöd in näringslivet och politiker från partierna med mandat i kommunfullmäktige i Bjuvs kommun till en debattkväll inriktat på näringslivsfrågor.

Vi kan med facit i hand säga att det behövs flera diskussionstillfällen för att förbättra Bjuvs näringslivsklimat. Viktigt att tänka på är att företagen som finns i Bjuvs kommun  bidrar med sammanlagt 189  miljoner kronor i skatteintäkter. Av hela kakan som är 861 miljoner.

Tack till alla paneldeltagare, åhörare, och Ekeby Möbler som sponsrade med gåvor och grattis till Maja.

Ett extra stort tack till alla er som stannade kvar och diskuterade efteråt- detta tar vi med oss till kommande diskussioner!!!

juvs politiska partier representerade av: Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).

 

Debatt: Elnätsregleringen hämmar nödvändiga investeringar

Bageriföretaget Pågen meddelar att de skjuter upp sina planer på att expandera i Malmö. Företaget är av förklarliga skäl elintensivt och med planer på ökad kapacitet kommer krav på ökad konsumtion av el – något som elleverantören Eon inte kan tillgodose på grund av elbrist. Det är orimligt, skriver Företagarna i Sydsvenskan.

Bageriföretaget Pågen rapporterat om att de skjuter upp sina planer på att expandera i Malmö på grund av att elleverantörerna inte kan tillgodose behovet av el, skriver Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna Syd och Philip Thunborg, Expert hållbarhet och infrastruktur, Företagarna, i Sydsvenskan.

För dig som är prenumerant på Sydsvenskan kan du läsa hela debatten här

Hela debatten kan du läsa som PDF här

Företagarna illustrerade sina resultat genom TÅRTA

Branschorganisationen Företagarna försöker lyfta sin rapport med en gerilla-kampanj med tårtor som skarp ammunition. Företagarnas vd Günther Mårder berättar om arbetet med att försöka att få nationen att förstå företagarnas betydelse för jobben.

Organisationen Företagarna Blekinge är oroliga för att Sydostlänken inte blir av trots att det finns löften om det.

Vi småföretagare har slagits för länken då vi vet hur viktig den är för hela regionen. Som företagare i Blekinge möter vi många invånare i hela regionen.

Ett ohållbart system

1 juli i fjol utvidgades kraven på personalliggare till fler branscher. Systemet innebär att alla som är verksamma i en lokal där det bedrivs näringsverksamhet måste vara inskrivna i liggarna.

För skötsamma företag innebär personalliggare en oproportionerlig administrativ börda, utan några bevis för att Skatteverket med systemet kommer åt fuskare. 

Missnöje med näringslivspolitik ger avhopp

Svedalas tre företagarföreningar markerar missnöje genom att hoppa av samarbetet med kommunen i forumet Svedala business grupp, SBG.

Här är företagen mest lönsamma i Blekinge

Olofström sticker ut särskilt. Där har man högst lönsamhet 2017 och där är avkastningen på sysselsatt kapital i snitt 21 procent.

– Verkligen kul att Olofström sticker ut i denna mätning, där många branscher och företag uppvisar en påtaglig lönsamhet, säger Emily Palander som är ordförande för Företagarna Olofström.

Nej, Malmö är inte Skånes tillväxtmotor, svarar Företagarna i en slutreplik.

Företagare i Malmö lyckas trots stadens politiker, inte tack vare dem. Företagarna välkomnar repliken från Diab med flera (Aktuella frågor 10/10). Det är ett första och viktigt steg i en konstruktiv debatt om företagsklimatet i Malmö. Det är däremot oroande att Malmös politiker inte alls tycks vilja föra denna debatt. Det är en talande tystnad från kommunalråden. Var är politikernas engagemang för det lokala företagsklimatet?

 

Fem näringslivsprofiler i Malmö invänder mot Företagarnas beskrivning av problemen i staden.

Företagarnas debattinlägg om Malmö (Aktuella frågor 5/10) gjorde oss frågande. Vi välkomnar en debatt kring företagsklimatet, men känner inte alls igen oss i den mörka beskrivning av Malmö som gavs i artikeln.

Debattinlägg: "Malmös politiker måste bryta stadens bidragsberoende."

Malmös politiker måste bryta stadens bidragsberoende och arbeta för ett förbättrat företagsklimat. Det är inte ödesbestämt att invånarna i landets tredje största stad ska ha lägre inkomster än andra. Tvärtom. Med rätt politik kan Malmö lyfta. 

Företagarna efter SD:s framfart i Skåne: ”Får se många tomma stolar”

– Historiskt sett har Sverigedemokraterna haft svårt att fylla alla sina platser i kommunerna, vilket ger en hint om att vi nog snart kommer att få se väldigt många tomma stolar där det saknas SD-politiker i den skånska kommunpolitiken, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef för Företagarna syd.

 

Skånes företagare behöver politisk förutsägbarhet och stabilitet

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån så har fyra av fem jobb skapats i företag med färre än 50 anställda sedan 90-talet. Samma företag, de som ibland kallas för småföretag, utgör idag 99,4 procent av alla företag i Sverige.

Småföretagen och deras anställda är den största skattebetalaren i många kommuner i Skåne. Goda förutsättningar för företag och företagare är på så vis en viktig framtidsinvestering. Samtidigt överskuggas möjligheterna för kommande mandatperiods näringspolitik av en helt avgörande fråga: förutsägbarhet och stabilitet.

Flera kommuner i Skåne har haft en osäker parlamentarisk situation den gångna mandatperioden, en osäkerhet som ökar i takt med de folkvaldas avhopp. Vi småföretagare är flexibla och anpassar oss men med en annalkande lågkonjunktur runt hörnet är det mer viktigt än någonsin att politiken tar sitt ansvar och skapar långsiktiga förutsättningar för Skånes jobbskapare.

Efter nattens besked och inför de många långa förhandlingarna som ligger framför oss när våra politiker skall göra upp om makten har vi företagare en uppmaning att ta sitt ansvar för att säkra stabilitet för näringslivet så att situationen inte förvärras.

Magnus N:son Engelbäck
Regionchef, Företagarna Region Syd

Varför gör vi detta?

Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Det ger fler jobb, ökad tillväxt och välfärd, samt fler människor som förverkligar sin dröm som företagare. Vårt mål är att med stöd av dig som medlem skapa ett företagarklimat fritt från regelkrångel och höga avgifter där du som driver företag kan fokusera på det som du är bäst på.  

Se filmen om ett Bättre företagarklimat!