headphones newspaper video-player
Tipsa oss!
Vi jobbar för ett bättre företagsklimat

Missnöje med näringslivspolitik ger avhopp

Svedalas tre företagarföreningar markerar missnöje genom att hoppa av samarbetet med kommunen i forumet Svedala business grupp, SBG.

Här är företagen mest lönsamma i Blekinge

Olofström sticker ut särskilt. Där har man högst lönsamhet 2017 och där är avkastningen på sysselsatt kapital i snitt 21 procent.

– Verkligen kul att Olofström sticker ut i denna mätning, där många branscher och företag uppvisar en påtaglig lönsamhet, säger Emily Palander som är ordförande för Företagarna Olofström.

Nej, Malmö är inte Skånes tillväxtmotor, svarar Företagarna i en slutreplik.

Företagare i Malmö lyckas trots stadens politiker, inte tack vare dem. Företagarna välkomnar repliken från Diab med flera (Aktuella frågor 10/10). Det är ett första och viktigt steg i en konstruktiv debatt om företagsklimatet i Malmö. Det är däremot oroande att Malmös politiker inte alls tycks vilja föra denna debatt. Det är en talande tystnad från kommunalråden. Var är politikernas engagemang för det lokala företagsklimatet?

 

Fem näringslivsprofiler i Malmö invänder mot Företagarnas beskrivning av problemen i staden.

Företagarnas debattinlägg om Malmö (Aktuella frågor 5/10) gjorde oss frågande. Vi välkomnar en debatt kring företagsklimatet, men känner inte alls igen oss i den mörka beskrivning av Malmö som gavs i artikeln.

Debattinlägg: "Malmös politiker måste bryta stadens bidragsberoende."

Malmös politiker måste bryta stadens bidragsberoende och arbeta för ett förbättrat företagsklimat. Det är inte ödesbestämt att invånarna i landets tredje största stad ska ha lägre inkomster än andra. Tvärtom. Med rätt politik kan Malmö lyfta. 

Företagarna efter SD:s framfart i Skåne: ”Får se många tomma stolar”

– Historiskt sett har Sverigedemokraterna haft svårt att fylla alla sina platser i kommunerna, vilket ger en hint om att vi nog snart kommer att få se väldigt många tomma stolar där det saknas SD-politiker i den skånska kommunpolitiken, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef för Företagarna syd.

 

Skånes företagare behöver politisk förutsägbarhet och stabilitet

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån så har fyra av fem jobb skapats i företag med färre än 50 anställda sedan 90-talet. Samma företag, de som ibland kallas för småföretag, utgör idag 99,4 procent av alla företag i Sverige.

Småföretagen och deras anställda är den största skattebetalaren i många kommuner i Skåne. Goda förutsättningar för företag och företagare är på så vis en viktig framtidsinvestering. Samtidigt överskuggas möjligheterna för kommande mandatperiods näringspolitik av en helt avgörande fråga: förutsägbarhet och stabilitet.

Flera kommuner i Skåne har haft en osäker parlamentarisk situation den gångna mandatperioden, en osäkerhet som ökar i takt med de folkvaldas avhopp. Vi småföretagare är flexibla och anpassar oss men med en annalkande lågkonjunktur runt hörnet är det mer viktigt än någonsin att politiken tar sitt ansvar och skapar långsiktiga förutsättningar för Skånes jobbskapare.

Efter nattens besked och inför de många långa förhandlingarna som ligger framför oss när våra politiker skall göra upp om makten har vi företagare en uppmaning att ta sitt ansvar för att säkra stabilitet för näringslivet så att situationen inte förvärras.

Magnus N:son Engelbäck
Regionchef, Företagarna Region Syd

Varför gör vi detta?

Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Det ger fler jobb, ökad tillväxt och välfärd, samt fler människor som förverkligar sin dröm som företagare. Vårt mål är att med stöd av dig som medlem skapa ett företagarklimat fritt från regelkrångel och höga avgifter där du som driver företag kan fokusera på det som du är bäst på.  

Se filmen om ett Bättre företagarklimat!