För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagsbarometern 2016: God konjunktur i Blekinge, men tuffare tider väntas småföretagen

Publicerad 12 sep 2016
Blekinges småföretag uppger en mer positiv syn av läget än för riket som helhet (nettotal 88 jämfört med riksgenomsnittet är 80), även om utvecklingen framöver skiljer sig åt. Medan riksgenomsnittet förväntas öka så är prognosen för Blekinge fallande.

– Det är tydligt att återhämtningen fortsatt under det gångna året men konjunkturindikatorn förväntas avta framöver. Framförallt är det industrisektorn i Blekinge som ser mindre positivt på utvecklingen framöver, säger Anna Stening Frost, Företagarna.

Blekinges småföretag och framförallt Industriföretagen kommer få det tufft de kommande 12 månaderna inom; sysselsättning, orderingång och omsättning. I dagsläget ligger Blekinge bättre eller i linje med rikes konjunktur inom dessa variabler men har lägre ställda förväntningar inför de kommande 12 månaderna. Industriföretagen i Blekinge tror till och med att orderingången och omsättningsutvecklingen hamnar på minustal under det kommande året.

Ekonomiska och politiska risker som kan leda till försvagad konjunktur i Sverige eller i vår omvärld kan vara en förklaring till detta. Den expansiva svenska finanspolitiken kan vara en bidragande orsak till att tjänstesektorn ser mer positivt på utvecklingen. De har en förväntan om en stärkt expansion (69 %) inför de kommande 12 månaderna. Småföretagen i Blekinge tycker det är ”svårt att finna lämplig arbetskraft” (25 %), vilket är det största tillväxthindret både i Blekinge och riket som helhet.

63 % av Blekinges tillfrågade småföretagare uppger att de har behövt tacka nej till en order för att de redan har mer att göra än vad de hinner med.

– Fortsatt bra konjunkturläge för Blekinge men vi är mer försiktiga om framtiden än övriga Sverige, säger Patrik Henningsson, bankchef Swedbank Blekinge.

Faktaruta:
Småföretagsbarometern är Sveriges största och äldsta konjunkturundersökning som redovisar hur Sveriges småföretag på riks- och länsnivå uppfattar konjunkturen, tillväxtförutsättningarna och deras förväntningar om den närmaste framtiden. Därmed är det företagarnas egna uppfattningar om konjunkturläget som kommer till uttryck i redovisade index för konjunkturen.
Småföretagsbarometern, som genomförts sedan 1985, omfattar 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda. Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund

Fler nyheter från Företagarna