För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsakuten - möjlig väg även för företag utan anställda?

Publicerad 1 apr 2020
Regeringen har aviserat att staten med nya "företagsakuten" garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag. Är detta något som soloföretagare kan ta del av?

I teorin ska inga hinder finnas för att de med exempelvis enskild firma eller aktiebolag utan anställda ska kunna ta del av satsningen. Det finns ingen begränsning på företagsstorlek för att kunna delta i programmet och inriktningen från regeringen är just att detta ska nå till små och medelstora företag. Det som finns i förslaget är en maxgräns på hur mycket man får låna, som ligger på 75 miljoner kronor.

− Vi vet visserligen att det är svårare för många av de minsta företagen att få lån. Mdaniel.pngen det finns inga hinder för företag utan anställda att söka lån med statlig kreditgaranti, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

− Däremot gäller det, som alltid med lån, att man noga funderar över vilka möjligheter som finns framöver och om man verkligen kan bära en belåning. 

Hur ansöker jag om lån via företagsakuten?

− Företag som vill ansöka om ett lån med statlig kreditgaranti ska vända sig till en bank. Riksgäldskontoret kommer däremot att administrera garantin.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna