För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Behöver du hjälp att välja företagsform?

Publicerad 27 sep 2019
En fråga som företagarnas juridiska rådgivare regelbundet får är om man som enskild näringsidkare ska bilda ett aktiebolag.

Det är vanligt att den som vill pröva vingarna som företagare drar igång med enskild firma. Som enskild näringsidkare behöver man bara lämna in en skatte- och avgiftsanmälan och bli registrerad för moms. Det krävs heller inte någon årsredovisning eller revisor och skatten dras på företagets överskott. Det är du som fysisk person som är företaget.

Alla företagare vill inte att verksamheten ska växa och alla företagsidéer håller inte, men om omsättningen ökar och kunderna blir fler så infinner sig förr eller senare frågan om det är dags att byta juridiskt skal. Men hur vet man när det är dags?

− Som tumregel brukar gälla att du ska ha aktiebolag när du tar stora risker i företaget, har anställda, planerar att ta in flera delägare eller tjänar mycket pengar på ditt företagande, säger Karin Berggren som är ansvarig för Företagarnas juridiska rådgivning.

Riskerna för dig som företagare blir mindre om verksamheten drivs i aktiebolag eftersom ett AB är en egen juridisk person.

– Det är en vallgrav mellan din egen och företagets ekonomi. Följer du alla regler får du inget personligt betalningsansvar för bolagets skulder, säger Karin Berggren.

Det finns många frågor att ta hänsyn till. Läs mer i vår juridiska FAQ: Borde jag överväga att omvandla min enskilda firma till aktiebolag?

Som medlem i Företagarna kan du alltid kontakta vår juridiska rådgivning.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna