För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dyrt för företagare att anställa sjukskrivna

Publicerad 25 okt 2018
Om en företagare satsar på att nyanställa en sjukskriven person inleds automatiskt en ny sjuklöneperiod som belastar företaget.

Jennie Gulin driver redovisningsbyrån Ekonomiverkstan i Sundsvall. Företaget har många småföretagare som kunder. Genom att ta hand om löpande bokföring, bokslut, deklarationer och annan viktig administration frigörs kundernas tid till att utveckla kärnverksamheten i deras företagande.

En redovisningsbyrå får god inblick i vilka regler som företagare måste förhålla sig till, men det händer att till och med Jennie Gulin blir överraskad.

– Första gången jag ställdes inför regeln att en arbetsgivare måste betala en ny sjukperiod om man anställer någon som är sjukskriven blev jag helt överrumplad. Det är ju så fel, säger hon.

Ny anställning, ny sjuklöneperiod

Enligt sjuklönelagen ska arbetsgivaren betala sjuklön under de första fjorton dagarna som en arbetstagare är sjukskriven, bortsett från karensdagen. Om en person byter arbetsgivare innebär det en ny anställning och därför startar automatiskt en ny sjuklöneperiod.

– Företagare som vill hjälpa en person tillbaka till arbetslivet igen möts alltså direkt av en kostnad i form av ett krav på att betala sjuklön. Det skickar konstiga signaler, säger Jennie Gulin.

Högre kostnad läggs på högre risk

Många är övertygade om att rörligheten på arbetsmarknaden begränsas av att sjuklönelagen lägger en ny sjuklöneperiod på den nya arbetsgivaren.

– För småföretagare innebär varje anställning ett risktagande. Att våga satsa på att nyanställa en person som man tror kan prestera bra om han eller hon bara får komma tillbaka in i arbetslivet innebär en extra risk. Då borde det inte vara extra dyrt att anställa, anser Jennie Gulin.

jennie.gulin_-250x346.jpg

Inlåsningseffekter

Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg håller med om att regeln slår fel.

– Det är mycket märkligt att det blir en ny sjuklöneperiod vid nyanställning. Vi arbetar för att få den att försvinna. Det bör ha mycket små effekter för statens kostnader, säger Erik Ageberg.

Jennie Gulin ser att det till och med kan ge positiva effekter.

– Både individen själv och samhället tjänar på att en person kommer i arbete igen. Jag tycker att man kan se det som att man som företagare och arbetsgivare gör en social insats genom att nyanställa då, säger hon.

Både Jennie Gulin och Erik Ageberg pekar på att en person som är sjukskriven kan behöva byta arbetsplats och arbetsgivare för att få en ny start. Sjuklönelagen motverkar i dessa fall sådan rörlighet på arbetsmarknaden genom att lägga en kostnad på företagare och andra arbetsgivare som väljer att satsa på sjukskrivna.

– Jag har pratat med handläggare på Försäkringskassan som håller med om att det är tokigt. Men de måste ju tillämpa lagen, säger Jennie Gulin.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.

Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

 

Fler nyheter från Företagarna