För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretag kan göra stor skillnad för integration

Publicerad 18 jan 2018
Företagare som har svårt att hitta rätt personer att anställa kan tjäna på att öppna dörrar åt utrikesfödda som i dag står utanför arbetsmarknaden.
Anna Libietis, expert på integrationsfrågor och projektledare på Företagarna.

På onsdagen anordnade Tankesmedjan Fores och nätverket Uppdrag: Integration konferensen Vägar till integration. Områdena utbildning, bostäder, arbetsmarknad och social sammanhållning diskuterades utifrån tre ingångar: utrikesfödda kvinnors etablering, arbetsmarknadsintegration i hela Sverige och digitaliseringens möjligheter för integration. Företagarna och Yrkesdörren var på plats för att presentera en del av lösningen i samband med konferensen.

Öppna dörrar för kompetensförsörjning

Trots rådande högkonjunktur är utmaningarna kring nyanländas etablering många och det råder ett stort gap mellan inrikes och utrikes föddas sysselsättning. Nära 75 000 personer är i dag inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. En utmaning är relaterad till att nyanlända och företag med behov av kompetens inte kommer i kontakt med varandra.

– Bland utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden finns möjlighet att lösa delar av våra medlemmars kompetensbehov. Men de allra flesta jobben förmedlas idag genom kontakter och personer som är nya i Sverige finns i regel inte i våra medlemmars kontaktnät. Genom samarbetet med Yrkesdörren vill vi bidra till att öppna dörrar åt utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden och samtidigt täcka upp delar av småföretagens behov, säger Anna Libietis, expert på integrationsfrågor och projektledare på Företagarna.

Bland utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden finns möjlighet att lösa delar av våra medlemmars kompetensbehov.

Förenkla för företagen

I panelen deltog såväl rikspolitiker som privata företag, ideella organisationer och tjänstemän från kommuner. Lars-Gunnar Serell, enhetschef i Uppvidinge kommun, Eva Dahl, integrationsstrateg i Jönköpings kommun och Lilian Krantz, enhetschef för arbetlivsinriktad rehabilitering i Härnösands kommun berättade hur det kommer sig att deras kommuner hör till dem som har lyckats bäst med att öppna upp arbetsmarknaden för utrikesfödda.

– En sak som samtliga av dem nämnde som en avgörande framgångsfaktor för att fler nyanlända ska komma i arbete är att förenkla för företagen. Den kören instämmer vi helt i, säger Anna Libietis.

Företagarna och Yrkesdörren

Sedan hösten 2017 samarbetar Företagarna med den ideella verksamheten Yrkesdörren som matchar nya och etablerade svenskar inom samma bransch. Yrkesdörren handlar om att hjälpa nya svenskar att bygga upp nätverk i Sverige, men också att få etablerade svenskar att bjuda in till sitt nätverk, så att Sverige blir bättre på att tillvarata den kompetens som personer med utländsk bakgrund har. Läs mer om samarbetet här.

Fler nyheter från Företagarna