För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ett viktigt beslut för företagens kompetensförsörjning

Finansieringen för Yh-utbildningsplatserna för 2019-2021 är säkrad.

I går fattade riksdagen ett viktigt beslut. Ett beslut som stärker företagares möjligheter att få tag på rätt kompetens. Ett beslut som säkerställer att expansionen av Yrkeshögskolan kan genomföras som planerat.

Fram tills i går har just genomförandet av denna planerade expansion varit osäker. Som representant i Myndigheten för Yrkeshögskolans arbetsmarknadsråd har jag följt utvecklingen noggrant. Det har länge funnits beslut om att Myndigheten för Yrkeshögskolan ska få ökade anslag för att kunna expandera. En expansion som spelar en stor och viktig roll för företagens kompetensförsörjning, då möjligheten att hitta arbetskraft med rätt kompetens är avgörande för företagens tillväxt.

Osäkerhet till följd av det politiska läget

Det rådde ovisshet om denna utvidgning skulle kunna genomföras till följd av det politiskt osäkra läget. I regeringens övergångsbudget fanns inte den planerade expansionen med, utan nivåerna låg kvar på samma nivå som 2018. Det hade i praktiken inneburit att myndigheten inte kunnat bevilja några nya utbildningsplatser under 2019. Stora negativa konsekvenser för både individer och för företagens kompetensförsörjning med andra ord.

Omtyckt utbildningsmodell med goda resultat

Yrkeshögskolan är en utbildningsmodell som är omtyckt och ger goda resultat – både för arbetsgivare och individer. Båda parter uppger en hög nivå av nöjdhet, den nära kopplingen mellan utbildningen och arbetsgivare säkerställer att företagens kompetensbehov möts. 9 av 10 av de individer som gått en Yh-utbildning får relevant jobb kort efter avslutad utbildning.

Onsdagens beslut i kammaren innebär att expansionen kan genomföras som planerat och finansieringen för utbildningsplatserna för 2019-2021 är säkrad. Något att fira när det nya året närmar sig!

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.