För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagspolitik i fokus på förtroendevaldakickoffen!

Publicerad 12 okt 2017
Hur väl fungerar näringspolitiken i Sverige? Är läget problematiskt – eller går det i själva verket ganska bra? Under Företagarnas förtroendevalda-kickoff på Norra Latin i Stockholm den 12 oktober möttes ledamöter från samtliga riksdagspartier för att diskutera aktuella närings- och arbetsmarknadspolitiska frågor.
Näringspolitiker från riksdagens samtliga åtta partier debatterar företagarpolitik.

I panelen fanns Håkan Svenneling (V), Helena Lindahl ( C), Lorentz Tovatt (MP), Josef Fransson (SD) Lars Hjälmered (M), Mathias Sundin (L), Penilla Gunther (KD) samt Jennie Nilsson (S). Moderatorer var Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef för Företagarna, samt Eva Cooper, regionchef i Gävleborg.

Positivt eller negativt?

Debatten inleddes med att moderatorerna bad panelen ta ställning till ett par påstående om företagsklimatet i Sverige – är läget i huvudsak positivt eller negativt? Håkan Svenneling var klart mest positiv.

- Det finns mycket som fungerar väldigt bra i Sverige, som att vi har en låg grad av korruption, framhöll han.

Mathias Sundin var mest skeptisk och påpekade att det finns mycket kvar att göra för att förbättra företagsklimatet. En viktig fråga är att arbeta med attityderna till företag och företagare hos myndigheterna, eftersom den varierar stort. Som exempel tog han upp Bolagsverket och Skatteverket, där han själv bemötts på två helt olika vis när han skulle registrera ett företag.

- Varje regering måste ligga på hos myndigheterna och ställa frågan – vad tycker de som har med myndigheterna att göra, hur bemöts de?

Eller mitt emellan?

Jennie Nilsson placerade sig mittemellan. Det går inte att ta kategorisk ställning i en sådan fråga, framhöll hon – även om Sverige är framgångsrikt återstår stora utmaningar.

Flera panelister pekade på andra länder som kan tjäna som föredömen. Helena Lindblad lyfte Finlands förmåga till ”lagom” krångliga implementeringar av EU-lagstiftning och förmåga till snabba beslut. Jennie Nilsson blickade ut mot Danmarks arbete med att korta handläggningstider. Och Penilla Gunther ville inspireras av Kanadas förmåga att snabbt hitta arbetstillfällen åt nyanlända.

- Om man ska få många nyanlända i arbete, då krävs det expansiva företag.

Flera panelister pekade på andra länder som kan tjäna som föredömen. 

Brist på rätt kompetens tillväxthinder 

Kompetensförsörjning är ju en fråga som engagerar många företag i dag – brist på utbildad och erfaren arbetskraft med rätt attityd är småföretagens största tillväxthinder.

- Arbetsmarknaden i dag är ganska trög, framhöll Helena Lindblad. Vi skulle vilja ta bort Las (Lagen om anställningsskydd) hos företag med upp till 50 anställda och konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen, som man bland annat gjort i Australien, med goda resultat.

Håkan Svenneling framhöll vikten av att kunna vidareutbilda sig på orten där man bor. Jennie Nilsson pekade på Tyskland som en förebild vad gäller lärlingsutbildningar – framför allt hur man arbetar med småföretag, där man matchar ihop lärlingar och företag på individnivå. Lorentz Tovatt visade på vikten av bred kunskap.

Viktigt med prao

- När man är klar med en utbildning ska man ha lärt sig vad det är att jobba, att komma i tid och så vidare. Prao är där en viktig del. Sedan är det viktigt att komma ihåg att unga i dag brinner för saker, de vill framför allt en meningsfull sysselsättning. Det kan vara något för företagare att tänka på när de ska anställa unga, sade Lorentz Tovatt.

.Lars Hjälmered lyfte frågan om de nyanländas utbildningsnivå. En av fem har en högskoleutbildning, omkring hälften har minst en gymnasieutbilning, men omkring hälften av de nyanlända har en lägre utbildning än vad som motsvarar en svensk gymnasienivå, framhöll han.

- Om man vet vilken vattendelare en gymnasieutbildning är på arbetsmarknaden ser man att det är en genuint svår utmaning. Vi vill ju bland annat utöka rutavdraget och införa inträdesjobb.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna