För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så skyddar du dig och företaget mot brott

Publicerad 17 maj 2016
Företagarnas juridiska rådgivning har stor erfarenhet av att hjälpa företagare som drabbas av brott. Här är några råd för dig som vill arbeta med förebyggande åtgärder.
Skydda dig mot brott

1. Fakturabedrägerier

Jobba förebyggande. Skapa en förteckning på leverantörer och stäm av alla fakturor som kommer in mot den. Får du en faktura som inte finns i ekonomisystemet sedan tidigare är det en signal att vara försiktig.

Ha även rutiner för hur ni hanterar inkommande telefoni och e-post, seriösa säljare låter dig alltid tänka efter och återkomma.

2. Id- och bolagskapningar

Öppna inte e-post eller länkar som du inte känner till, de kan innehålla virus som kopierar dina inloggningsuppgifter.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att det aktuella företaget, myndigheten eller organisationen faktiskt har begärt in uppgiften.

Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen om någon tar en kreditupplysning på dig eller ditt företag, då har du chansen att agera snabbt och stoppa krediten eller lånet från att beviljas.

Glöm inte heller att polisanmäla och spärra borttappade id-handlingar.

3. Patentintrång, intrång i varumärke och design

Det här är många småföretagares stora mardröm – att någon annan kopierar det du har tagit fram och säljer det som sitt eget.

Skaffa varumärkesskydd, designskydd eller patent. Det kan i och för sig vara en kostsam process men ofta lönar det sig. Att bevaka att ingen gör intrång kan ta mycket tid, anlita gärna en konsult som hjälper dig med det.

Var noga med att skriva ut att rättigheterna är dina, ju tydligare du är, desto större chans att folk inte vågar ge sig på dina grejer.

4. Stöld eller rån

Jobba med yttre skydd och se till att du har bra dörrar, fönster, larm och andra säkerhetskonstruktioner. Om det går – undvik att ha värdefulla föremål i butiken. Ha en dialog med ditt försäkringsbolag.

5. Brott mot lagen som skyddar företagshemligheter

Handlar ofta om att någon tillskansar sig olika typer av hemlig information och sedan tjänar pengar på det. Förklara löpande vad som är accepterat och vad som inte är det. Skapa tydliga regler för vad som är rätt och fel.

6. Trolöshet mot huvudman

Ha en skriftlig uppförandekod som beskriver vilka värderingar, normer och regler företaget förväntar sig att personalen följer. Gör regelbundet riskanalyser av till exempel betalningsrutiner och attesteringsregler för att upptäcka eventuella brister.

Ett annat bra verktyg är att skapa en rutin som personalen kan använda när de misstänker att något brottsligt pågår.

 

Artikeln kommer ur medlemstidningen Företagaren. Läs också: Brottsplats Göteborg

 

Har du frågor om hur du ska hantera något i ditt företag? Våra jurister finns där för dig!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna