För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Försvagad konjunktur bland småföretagen i Örebro län

Publicerad 10 jun 2020
Länets småföretagare har en mindre positiv bild av konjunkturen i år än ifjol och med årets resultat placerar sig Örebro län strax under riksgenomsnittet. Bland annat har tillväxten av antalet anställda mattats av men företagarna tror att den vänder uppåt inför nästa år. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn[1] i Örebro län har gått ner sedan i fjol, då var nettotalet 84 men i hamnade det på 36, strax under riksgenomsnittets 37. Sysselsättningstillväxten har gått kraftigt bakåt och är nu negativ i Örebro län. Endast nio procent av småföretagen har ökat antalet anställda det senaste året medan 13 procent har minskat sin personalstyrka. Inför nästa år förväntar sig företagarna dock att tillväxttakten ska öka igen. En tredjedel (33 procent) har tackat nej till order, vilket är strax under rikssnittets 36 procent. Huvudorsaken är att de redan har mer att göra än de hinner med, vilket 42 procent svarade, i fjol var det 46 procent. Samtidigt har antal som uppgav arbetskraftsbrist ökat något, från 19 procent i fjol till 21 procent i årets mätning.

 

  • I det korta perspektivet är nedgången i konjunkturen hanterbar, förhoppningen är att Coronakrisen inte blir alltför utdragen vilket kan innebära att många företag får betydande problem med lönsamhet och överlevnad. Positivt är att småföretagen i det lite längre perspektivet har en positiv syn på konjunkturutveckling, tillväxt och lönsamhet, säger Peter Sundkvist, bankchef på Swedbank i Örebro län.

 

Prognosen för orderutvecklingen det kommande året är tydligt påverkad av coronakrisen och visar på en stark nedgång. Bland länets företag tror 24 procent att deras orderingång kommer att öka, medan 33 procent förväntar sig att den minskar.

 

  • Den dramatiska pandemivåren 2020 har skapat en kristsunami inom näringslivet i Sverige. Årets Småföretagsbarometer visar hur detta har drabbat företagen i Örebro län hårt. Årets rapport visar med all tydlighet att vi måste hålla i, hålla ut och stödja våra lokala småföretagare. Både som privatpersoner, som företag och från det offentliga. Örebro läns kommuner och region har inte råd att de viktiga välfärdsskaparna drabbas så här hårt, säger Hanna Jonasson, regionchef Företagarna Örebro.   

 

Minskad lönsamhetstillväxt som förväntas fortsätta nedåt under det kommande året

För fjärde året i rad har Örebros lönsamhetstillväxt mattats av. 31 procent av länets företag har haft en ökad lönsamhet, medan 16 procent upplevt att den minskat. Trots avmattningen placerar sig länet ovanför snittet för riket som helhet. Inför det närmaste året tror företagarna i länet att tillväxten kommer utvecklas negativt. Dessa förväntningar speglar en stor osäkerhet om vilka effekter den pågående coronakrisen kommer att ha för länets småföretag på sikt. Det rådande läget har skapat stora påfrestningar och rörelsen i lönsamheten är tecken på hur småföretagen påverkas av detta.  

 

Trots många utmaningar och hinder uppger cirka nio av tio småföretagare i Örebro län att de vill växa.

image.png

Bilaga. Figur över sammanlagd konjunkturindikator; sysselsättning, orderingång och omsättning (nettotal) i Örebro län och riket 1995–2020

För mer information:                                          

Ladda ner läns- och riksrapport av Småföretagsbarometern via Swedbank, Sparbankernas Riksförbund och Företagarna

Fakta

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka

4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus.

Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

 [1] I Småföretagsbarometern redovisas nettotal där svaren räknas om till procentandelar. Skillnaden mellan procentandelen positiva svar och procentandelen negativa svar benämns nettotal. Nettotalet visar hur snabbt tillväxten förändras, snarare än en absolut nivå. För att få småföretagens konjunkturindikator adderas nettotalen för sysselsättning, orderingång och omsättning. Summan av dessa nettotal bildar alltså en konjunkturindikator.

Fler nyheter från Företagarna