För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så ska Företagsklimatet bli bättre i Nora

Publicerad 27 feb 2020
Den 11 februari bjöd Företagarna Nora in till årets viktigaste möte!

ALLA företag i Nora bjöds in för att vara med och lyfta fram de frågor som företagare tycker är angelägna att utveckla i kommunen. Moderator för kvällen var Företagarnas chef för Analys och opinion, Patrik Nilsson. Det lockade ca 60 företagare, politiker och tjänstemän!

Men vad är det som behöver göras? Vem ska göra det? Och när?

Företagen som var där tyckte det var toppen med ett sånt här initiativ!

- Avsaknaden av lokaltrafik. Att även företag utanför Nora  centrum skulle kunna vara synliga inne i Nora, kanske med miniskyltfönster. Att det byggs mer hus, och att det blir bättre möjligheter med dagis- och fritidsplatser för företagare, förklarar Evelina, en av företagarna.

Att utveckla handeln, att Bryggeriområdet lyfts fram och blir mer synligt för besökare så att de lätt hittar dit, fler byggklara industritomter är några av de förslag som kom fram under kvällen.

- Och ett stort problem för oss är att det inte finns taxi kvar här i Nora. Den har lagts ned. Det sänder väldigt konstiga signaler till våra gäster när de varit hos oss och sen kanske vill ha en taxi, förklarar Veronica Carlsson som driver Bryggerikrogen. Att taxi i Nora tvingades lägga ned hänger ihop med upphandlingen av färdtjänsten i Nora som ett taxiföretag i en annan kommun fick, berättar någon av deltagarna.

Bakom arrangemanget stod Företagarna  Nora, Köpmannaföreningen och Handelskammaren Bergslagen

- I en liten kommun som Nora är det viktigt att hjälpas åt, jobba framåt och lösningsfokuserat. Nora har potential att bli en en riktigt bra företagskommun, säger Patrik Nilsson.

Det är imponerande att det kom så många deltagare, tycker både Patrik och RosMarie Lundqvist, ordförande för Företagarna i Nora

- Jag tyckte det var så roligt ikväll! Det är ett stort intresse med mycket diskussioner och många som stannade kvar efteråt också och fortsatte diskutera, säger RosMarie.  Men nu är det viktigt att åtgärderna verkligen blir av, att det blir "verkstad" av det och ingen hyllvärmare, förklarar hon.

 Allt presenterades på kommunens näringslivsråd 25 februari.  Så nu ska det bli spännande att följa fortsättningen! 

Det kom mängder med förslag till åtgärder. Här är några av dem:

"Lunch-in" - lunch företagare emellan. Starta FB-grupp för information.

Detaljplanerad, iordningställd och förberedd industrimark. Bättre framförhållning hos kommunen med byggbar mark.

Erbjuda lokaler med kortare avtalsperiod och uppsägningstid. Anpassade hyror för småföretagarna.

Upphandla lokalt i första hand.

Öppna möten på kommunstyrelsen.

Locka fler småföretagare genom att bland annat: titta hur andra sommarstäder jobbar, ge rabatt på dagis/fritids för företagare, aktiviteter för barn och ungdomar, underhålla och bevara idrottsplatserna, större och bättre utegym vid Norvalla, bygg en riktig idrottshall, marknadsföra och bevara småskaligheten och trästadskänslan.

Bättre lokaltrafik. Tätare bussturer till Örebro med matning från Striberg, Viker och Järnboås

Dialogmöten med info från kommunen angående exempelvis byggledtider, miljöprövningar, handläggningstider.

Dialog mellan skola, näringsliv och kommunen och att bilda en arbetsgrupp.

Det bjöds också på specialgjorda skattetårtor, som visade att en stor del av kommunens skatteintäkter kommer från småföretagen.

Bild: Thomas Eriksson, NA 

 

 

 

 

 

Företagarna Nora, Nora Köpmannaförening och Handelskammaren Bergslagen är arrangörer.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna