headphones newspaper video-player

Möt Maria Söderberg, ordförande Företagarna Luleå

1 okt 2018
Företagarna företräder över 70 000 företagare och har 250 föreningar. Vad innebär det egentligen? Vi har pratat med Maria Söderberg, ordförande för Företagarna Luleå.

Hej Maria!

Du är ordförande i Företagarna Luleå sedan april 2018. Hur föddes ditt engagemang?– Jag har jobbat i privata företag hela mitt liv, har ett stort nätverk, är egenföretagare och vill bidra med min kunskap och mitt engagemang. Samtidigt vill jag jobba över hela länet för att se till att även inlandets företagare blir synliggjorda och får samverka med andra. Det blomstrar när företag får kontakt med varandra. Jag har en förmåga att föra samman personer som fungerar bra tillsammans och det är något jag tar med mig i mitt ordförandeskap i Företagarna Luleå. Att verka inom en företagarvärld är helt fantastiskt. Engagemanget i landet kokar och det är väldigt roligt att vara en del av det och bidra till att vi i Luleå växer lokalt. Ju fler medlemmar vi har desto starkare blir vi. Lokalt är vårt ansvar att företagen som verkar i Luleå med ska få sin röst hörd med hjälp av oss.

Varför ska man bli medlem i Företagarna Luleå?
– För att engagera sig i en opolitisk organisation lokalt, för att verka och kraftsamla tillsammans. Men också för att nätverka och göra affärer med varandra. Vi har många bra förmåner för medlemmar. Våra förmåner omsatte totalt 2 miljarder kr 2017! För flera av våra partners är vi en av de största kunderna.

Varför är det viktigt med ett starkt nätverk?
– Man avdramatiserar saker och ting och får enklare att göra affärer mellan varandra.

Vad gör ni för företagen?
– Vi skapar bättre förutsättningar för att starta, äga, driva och utveckla företag.

Hur är företagsklimatet i Norrbotten?
– Helt fantastiskt, det går som tåget! Vi har Sveriges lägsta arbetslöshet och det är jätteroligt. Vi har en genuin ärlighet i oss som gör att medarbetare från Norrland är efterfrågade.

Vem kan bli medlem?
– De som har ett registrerat företag tecknar företagsmedlemskap, solomedlemskap eller kompanjonsmedlemskap. Man kan också bli stödjande medlem eller gå in med studentmedlemskap eller ungDrive. Vi exkluderar inte någon.

Vad har du för råd till någon som vill bli företagare men som inte riktigt vågar?
– Att jobba med sin profession, något man själv tror på och brinner för. Då finns ett engagemang som innebär att man är genuin. Det i sin tur skapar en trovärdighet som gör att kunder vill köpa den produkt eller tjänst som företaget erbjuder. Det är också bra att ta reda på vad det finns för stöd att få, det finns exempelvis affärsänglar som stöttar ekonomiskt. Ett annat tips är att man inte behöver starta något helt nytt från grunden, man kan istället köpa ett befintligt företag som redan har ett koncept, kunder med mera. Till sist så måste man helt enkelt våga! Många säger man får jobba dygnet runt, men det är inte riktigt så. I tanken kanske man är där dygnet runt, men en tjusning med att driva eget är att man styr mer över sin tid och hur man vill fördela sin arbetsdag. Man måste också lockas av pirret i magen som kommer av att man inte riktigt vet vad som händer framöver.

Vad händer framöver hos Företagarna Luleå?
– Närmast väntar ett event tillsammans med ett bilföretag där vi bjuder in medlemmar, sen kommer vi också ha en After work. Båda aktiviteterna är för medlemmar men man kan också bli medlem på plats. I november arrangeras också Misstagens Mästare i Piteå, ett evenemang som alla borde gå på. Det är intressant att lyssna till någon som inte bara berättar om sin framgång, utan också om svårigheter längs vägen.

Vad tycker du är prioriterade frågor som Företagarna som organisation kan påverka? 
– Den politiska agendan, 4 av 5 jobb skapas av företagare. Det handlar också om att förenkla regelverket för företagare, det ska vara både enkelt och samtidigt inte dyrt, att driva företag.

42699969_2075349315810501_8361415943573733376_o.jpg

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD