För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bygglov.nu

Publicerad 2 dec 2015
Bygglov.nu! är en facebooksida som vill skapa opinion kring de långa ledtider som många kommuner har för bygglovshanteringsärenden. Ett inte ovanligt problem är att ärendena inte hanteras inom de 10 veckor som Plan- och bygglagen hänvisar till. För att uppmärksamma detta och påverka för en förändring att införa sanktioner för kommunerna skapades Bygglov.nu! Agera> Gilla gärna sidan och häng med i flödet!
Kommunernas handläggning av ärenden enligt plan- och bygglagen ger upphov till många klagomål hos JO. I flera kommuner har de anställda bristande kunskaper, vilket leder till en hantering som inte stämmer med lagar och andra regler. JO:s granskning är till stor nytta inom detta område, och JO prioriterar sedan länge byggnadsnämnderna i sin inspektionsverksamhet.
JO

Riksdagens ombudsmän kallas också för Justitieombudsmannen, JO. Till JO kan alla vända sig som tycker att någon myndighet har behandlat dem felaktigt.

JO granskar om myndigheter och enskilda tjänstemän följt lagar och förordningar, det vill säga om det gått rätt till vid handläggningen av olika ärenden och om enskilda medborgare behandlats på ett korrekt sätt. 

JO kan göra kritiska uttalanden och föreslå att myndigheterna förbättar sina handläggningsrutiner. Uttalandena är inte bindande.

JO har fyra ombudsmän, som riksdagen utser.

JO är en del av riksdagens kontrollmakt. Att kontrollera hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete är en av riksdagens viktigaste uppgifter.
 
Om JO:
Riksdagens ombudsmän  JO - Justitieombudsmannen 
JO - så fungerar det
Boverket arbetar i första hand med frågor som rör samhällsplanering, byggande och boende.

Vi arbetar bland annat med att:

  • Ta fram föreskrifter och vägledningar
  • Ansvara för tillsyn över energideklarationer och tillämpningen av plan- och bygglagen

 

Bygglov.nu! administreras av Företagarna Mälardalen Service AB

Fler nyheter från Företagarna