För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbete pågår för att förbättra företagarklimatet i Växjö

Publicerad 22 okt 2020
Den 21 oktober träffade vi de Blågröna i Växjö kommun för att resonera hur Växjö kan förbättra servicen till företagen i kommunen.

Resonemanget kretsade och landade mycket i attityd och service. Vi pratade om vinsten av uppföljning av de åtgärder man gör och också att allt ska anpassas till de mindre företagen. Det är lättare för de stora att hänga på regler som gäller för små företag. De viktigaste punkterna vi tog upp och kom till samsyn om var:

Dämpa företagares ovisshet. Kommunerna måste ge besked om vilka av de lättnader i tillstånd och sänkningar i avgifter som infördes i samband med krisen som blir kvar 2021. Fortsätt med slopade avgifter för uteserveringar och tillåt uteserveringar under en större del av året. I flera kommuner är ungdomsarbetslösheten högre än någonsin tidigare och restaurangbranschen kan ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden.

Vikten av utbildningar YH och andra fortbildningar för vuxna. Hur kan vi få till ett bra valideringssystem?

Slopa avgiften för att förlänga giltighetstiden för bygglov. Den ekonomiska osäkerheten gör att flera lokala företag som fått bygglov beviljat inte har börjat bygga. Om de istället väljer att starta med bygget framåt våren bör de inte drabbas av ekonomiska reprimander från kommunen. En snygg gest som visar att man förstår att just nu är rädslan för att investera stor.

Investera mera! Nu är det viktigare än någonsin att kommuner fortsätter med tidigare aviserade inköp, upphandlingar och investeringar för att på så sätt stimulera de lokala företag som är beroende av kommunen som kund. Kommunerna behöver också i den mån det är möjligt dela upp de offentliga inköpen så att även mindre växande företag ges möjlighet att lägga anbud. Det är glädjande att Växjös kommun försöker dra igång bygget av nytt akutsjukhus och flera skolor något fortare än planerat.

Nya kommunala regler behöver anpassas för de små företagen – inte tvärtom. Företagarna vill att alla kommuner inför en så kallad think small first-princip där man i utformningen av nya regler utgår från hur de kommer påverka de allra minsta företagen. Om regeln visar sig leda till ökad regelbörda för de lokala småföretagen så ska den inte införas.

Kommunerna behöver göra en bred översyn av den verksamhet som utförs i egen regi, för att identifiera om det finns verksamheter som istället kan utföras billigare och mer effektivt av de lokala företagen. Politiken är väl medveten om detta och rannsakar sig själva.  Här måste man ständigt jobba med att våga ställa sig frågan vilken verksamhet som skulle kunna göras av marknaden.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna