För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sommarhälsning

Publicerad 5 jul 2018
Sommarhälsning Företagarna Småland & Östergötland

Jag vill börja med att tacka för alla givande samtal jag har haft med er medlemmar det senaste halvåret. Det gläder mig att många av er tar tiden att ringa och berätta om er situation eller en fråga som ni vill att jag skall ta med mig, det har varit extra värdefullt i år när vi har ett valår. Jag vill inleda med att klappa oss själva på axeln för de segrar som vi har haft under de första sex månaderna. Under första halvan av 2018 har de lokala föreningarna och vi på regionkontoret jobbat hår med ett par frågor som vi har bedömt som extra viktiga. För att nämna några vill jag inleda med kampen för att skrota exitskatten. Företagarna är nöjda med beslutet att slopa delen om exitskatt för familjeföretag som vill genomföra ett generationsskifte, men vi ser fler kvarstående problem som talar för att slopa exitskatten i sin helhet. Gällande förslaget om vinster i välfärden visar en undersökning att två av tre inte förstår konsekvenserna av förslaget. Här har vi mycket kvar att jobba med för den debatten är nog inte över än. Obligatorisk prao som visserligen kommer kräva en del av oss tillsammans är också en viktig framgång. Öppnar vi inte upp våra företag för ungdomar kan vi inte heller påverka dem och berätta vad vi gör. En annan riktigt het fråga där jag har haft mycket kontakt mer er medlemmar är personalliggare. Här kommer det nog bli att ställa sig på barrikaderna. I de samtal jag har haft med politiken verkar man generellt tycka att förslaget är ganska bra. Vi jobbar vidare för att kartlägga konsekvenserna.

Som sagt, tack för alla samtal och hejarop. Det mina vänner, har varit ovärderligt för mig i möten med politiker. Att ha era tankar och ord med mig för att förklara precis vad som händer i företagarledet när man lägger fram beslut som man inte förstår konsekvenserna av. Läs gärna mer om vilka frågor som vi har på tapeten just nu https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/fragor-vi-driver/ .

Jag vill också passa på att tacka för alla givande möten som ägt rum under 2018 års första halvår. För kommande sex månader hoppas jag att vi kommer träffas på någon av alla de aktiviteter som de lokala föreningarna kommer att arrangera under hösten. Vi kommer att lämna ett starkt halvår bakom oss, vi har påverkat och vi kommer att vässa klorna ännu mer. Just nu är det fullt fokus på valet 2018.

Hösten kommer att innehålla en stor del bevakning av höstbudget, näringslivsträffar i kommunerna och vi kommer också satsa på att prata om kompetensförsörjning och finansiering. För i den senaste Småföretagarbarometer lät ni oss förstå att ni upplever att det är svårt att få till en bra och hållbar finansiering som är anpassad för företagare, kompetensförsörjningen är fortfarande det enskilt största tillväxthindret. I samtal med er har jag konkretiserat detta i ett par tankar. Teknologi och digitalisering sätter allt i rullning och det påverkar människors sätt att arbeta och leva vilket vi måste skapa nya metoder för.

Eftersom digitalisering handlar om människor oavsett vilken ny teknologi man väljer att gå in i så är ledarskap och en innovationskultur med ett värdegrundsdrivet förhållningssätt nyckeln. Kan vi inte förstå mänskliga behov och beteenden i våra kunder och medarbetare och hur det snabbt förändras i ett uppkopplat nätverkssamhälle så är det också svårt att värka fram lösningarna på en IT-avdelning eller i en ledningsgrupp.

Vi behöver därför rusta oss för en annan typ av ledarskap, utveckla våra medarbetare till att få vara innovativa och vi måste öppna upp för strategiska samarbeten utanför det vi brukar göra för att ta större kliv. Det gäller att ha organisationer som ser medarbetare mer än sitt CV eller sin nuvarande roll för att våga värdera talang i förmågor utan att man måste kunna ta sin chefs roll och leda en hel avdelning.

Vi hoppas att vi under hösten kan börja prata om dessa frågor i ett par olika block:

•                          Förstå vad som händer i omvärlden och hur det påverkar min affär, mina kunder, mina medarbetare – dvs översätta teknologi till strategi

•                          Utveckla ledare som kan navigera i en osäker omvärld med hjälp av sin organisation och inte strategiskt ha fokus på historik och kontroll av redan kända risker – dvs designa framtiden

•                          Strategiska partnerskap i ett nätverkssamhälle

•                          Framtidens organisation

•                          Skala upp affärer och digital störningar

Jag hoppas att ni tycker att det låter spännande, hör av er med era tankar.

Nu ska vi alla ta lite semester och jag vet att många av er inte kommer att kunna vara lediga i den utsträckningen ni önskar. Men försök få till några dagar av ledighet.

Gilla oss gärna på facebook. Vi heter Företagarna Jönköpings län, Företagarna Kronoberg/Kalmar och Företagarna Östergötland där lägger vi ut roliga och nyttiga saker för företagare, med företagare och om företagare. Ta också en titt i kalendarium efter ledigheten och kolla vad som är på g, anmäl er och träffa likasinnade. Företagarnas lokala föreningar arrangerar många nyttiga och trevliga träffar runt om i regionerna. www.foretagarna.se

Glöm inte att du som medlem i Företagarna har möjlighet att nyttja våra medlemsförmåner, det finns många bra tjänster som du kan tjäna på att ansluta dig till. Vi har som idé att använd två av våra medlemsförmåner och tjäna in hela medlemsavgiften och ofta mer. https://www.foretagarna.se/medlemsformaner/

Tack och ha en riktigt skön sommar, på återseende!

Frida Boklund, regionchef

Fler nyheter från Företagarna