För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

God Jul & Gott Nytt År!

Publicerad 14 dec 2018
Alla medlemmar tillönskas en God Jul och Gott Nytt År!
Nya bidrag, höjd a-kassa, högre barnbidrag, investeringar i miljöprojekt och innovationer med mera. Godsakerna flödade den sista veckan innan valet i höst. Påfallande lite handlade dock om det som är avgörande, hur regeringens politik ska påverka de små företagen och Sverige. Faktum är att valet i princip inte alls handlade om sakpolitik och viktiga frågor, utan uteslutande om regeringsbildningen. Det är många som har utropat sig till vinnare efter valet, men det är få som verkligen är vinnare. Socialdemokraterna och Moderaterna blev större än vad opinionsundersökningarna sa, men båda partierna tappade väljarstöd jämfört med förra valet. Istället kan jag konstatera att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är valets största vinnare. Var fjärde väljare i Sverige har röstat på ett, vad vi skulle kalla för, extremparti. Miljöpartiet ser ut att vara valets största förlorare.
Tittar vi historiskt så hade Moderaterna 18 % och Socialdemokraterna 43 % i valet 1988. Trettio år senare, valet 2018, har moderaterna nästan 20 % medan socialdemokraterna har tappat 15 procentenheter till 28 %. Netto har det största tappet varit till SD som nu är näst största parti inom LO-kollektivet, följt av moderaterna. Det har helt enkelt skett ett värderingsskifte inom arbetarrörelsen.

Som ni säkert förstår har det varit svårt att både prata och spekulera i valutgången. Vi har ju fortfarande ingen aning om hur detta skall sluta. Rent krasst måste nu något parti våga vara hjälte och få med sig de andra i en pragmatisk politisk lösning.

Eventuellt står vi inför en ny valrörelse. Tills vi har en regering på plats kommer vi att fortsätta banka in budskapet att fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. På den avslutande partiledardebatten före valdagen hade glädjande nog nästan alla partier anammat vårt tema”4av5jobb”, det blev budgivning i bästa förslag för att gynna företagsamheten i Sverige. Men därefter…. totalt mörker? Helt klart behöver den nya regeringen som kommer påminnas om att en majoritet av svenskarna faktiskt arbetar på små arbetsplatser och att småföretagen är Sveriges jobbskapare. Annars kan den minnesförlusten stå landet dyrt!

Vi avslutar nu 2018 och kan summera ett aktivt år. Föreningarna i regionen har bjudit in till många och nyttiga träffar. Vi har utsett Årets Företagare i nästan all kommuner och vi har också korat en Årets Företagare i de fyra länen som jag representerar. Under året har jag också haft glädjen att dela både glädje och sorg med många av er, jag vill passa på att tacka för alla samtal och mejl. 2019 kommer att bli ett minst lika aktivt år. Men först ska vi fira Jul och Nyår. Jag vill också ta tillfället i akt att på minna om de viktigaste frågorna vi driver just nu på lokal, regional och nationell nivå.

Strategiska prioriteringar och målsättningar.

För att kunna bedriva ett framgångsrikt politiskt och opinionsbildande arbete krävs tydliga prioriteringar och mål. Givet det politiska läget finns det ett antal frågor där vi, Företagarna, skall flytta fram våra positioner under 2019. De prioriterade områdena är:

•Företagare ska kunna verka på en rättvis och konkurrensneutral marknad. Villkoren för företagande ska vara lika, oavsett företagsform och bransch; oavsett om företaget har kollektivavtal eller inte och oavsett i vilken kommun företaget verkar.

•Den samlade kostnaden för att anställa måste sänkas. Antingen ska detta ske genom sänkta arbetsgivaravgifter eller genom en mer differentierad lönestruktur som speglar kompetens.

• Ta bort de regler som idag missgynnar ägaredda företag. Företagarna är en organisation för personer som äger och driver företag. Vi kommer argumentera för en översyn av skattesystemet som ger internationellt konkurrenskraft och incitament till företagande, arbete, utbildning och rörlighet.

• Intensifiera den nationella regelförenklingen. Här finns massor att göra.

•Trygghetssystemen måste vara anpassade för små företag. Företagare ska ha samma rättigheter som anställda, eftersom de betalar in i socialförsäkringssystemen efter samma principer

Världscupen i Ulricehamn

Företagarna Habo, Mullsjö, Jönköping och Gnosjöregionen arrangerar en nätvärksträff tillsammans med Företagarna Ulricehamn under Världscupen i längdskidor. Det är begränsat antal platser, men vill ni se våra duktiga längdskidåkare live, anmäl er här.

Företagarnas panel

Genom Företagarnas Panel kan du vara med och påverka. Ge din syn på lagar, vilka frågor är viktiga för dig som företagare? Anmäl dig här till panelen och gör din röst hörd! För oss i regionen är det jätteviktigt att få med så många som möjligt, allt för att kunna påverka beslutsfattare lokalt och regionalt.

Medlemsförmåner

Glöm inte att ta en titt på de fina erbjudanden som finns för dig som är medlem. Här finns pengar att tjäna.


Tack för att Du är medlem, God Jul och Gott Nytt År!

Frida Boklund, regionchef
Fler nyheter från Företagarna