För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagarkommun Kronoberg 2015

Publicerad 4 apr 2017
Årets Företagarkommun i Kronoberg 2015 är Lessebo kommun! Lessebo hamnar på en fjärdeplats nationellt tack vare en stor procentuell förändring bland antalet aktiebolag som ökat i omsättning och förbättrat sitt resultat. Kronoberg har även klättrat upp på länsrankingen från näst sista plats (20) till 8:e plats i årets ranking.

Företagarna och UC släpper årligen en ranking av alla 290 kommuner i Sverige där alla aktiebolag som omsätter mellan 100 000 kr och 1 000 000 000 kr rangordnas baserat på hur många aktiebolag som ökat i omsättning, hur många aktiebolag som har ett förbättrat resultat, hur många aktiebolag som har en förbättrad kreditvärdighet och hur många fler aktiebolag det finns i en kommun.

I Kronoberg har Lessebo kommun gjort klivet in på 4:e plats nationellt (1:a plats i Kronoberg) efter förra årets 236:e plats. Detta har Lessebo kommun gjort till stor del tack vare en stor andel aktiebolag i kommunen som har ökat i omsättning och förbättrat sitt resultat. Kronoberg har även en annan uppstickare på topp-10 listan, nämligen Uppvidinge kommun, som har klättrat upp på en åttondeplats i Sverige. I Uppvidinge ser vi att det har tillkommit fler aktiebolag än det nationella genomsnittet.

Kronoberg gör ett kliv upp från 20:e plats upp till en 8:e plats i länsrankingen. Detta med anledning av en stark förändring i omsättning och förbättrat resultat bland länets aktiebolag. Trenden följer utvecklingen i Sverige som visar att många aktiebolag har förbättrat resultat och ökat omsättning. I Kronoberg är det primärt tillverkningsindustrin som ligger bakom antalet företag som har ökat sin omsättning från föregående mätning.

Företagarna och UC tar fram Årets Företagarkommun för är att visa var det finns en utvecklingskurva som pekar uppåt och för att se var den största procentuella förbättringen skett mellan två rapporter. Rapporten visar inte var det finns störst bolag, var omsättning är störst, inte heller var resultat är bäst utan rapporten visar vilka kommuner som har utvecklats bäst baserat på föregående års siffror.

Under 2014 och i början av 2015 växte BNP och sysselsättningen med stöd av växande inhemsk efterfrågan som i huvudsak byggde på stabil konsumtion. Detta speglas även i Småföretagsbarometern som Företagarna släppte i början av sommaren men även i Årets Företagarkommun där vi kan se att det är en större andel aktiebolag som har ökat i omsättning och förbättrat sitt resultat jämfört med föregående års rapport.

Fler nyheter från Företagarna