För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny rapport: Så många skattekronor bidrar småföretagen i Kalmar län med till välfärden – kommun för kommun

Publicerad 13 apr 2021
Företagarna har tagit fram unika rapporter under namnet Välfärdsskaparna – en för varje kommun i Kalmar län– som visar hur mycket småföretagen och deras anställda bidrar med i skatteintäkter till den kommunala välfärden.

Rapporten visar att småföretagen och deras anställda sammantaget står för den högsta andelen av de kommunala skatteintäkterna i hälften av Kalmar läns tolv kommuner.

– Varje skattekrona i Kalmar län måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att småföretagen står för en stor del av notan, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Kalmar län.

I Kalmar län finns det drygt 29 100 småföretag som tillsammans med sina anställda står för 27 procent av de kommunala skatteintäkterna. I rena pengar blir det nästan 2,9 miljarder kronor som går från småföretagen till den kommunala välfärden – skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek.

Statistiken bygger på offentliga data från Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen som sammanställts av Företagarna.

– Vår förhoppning är att alla kommunpolitiker läser rapporten och tar till sig av underlaget som en grund för ett beslutsfattande som underlättar jobbskapande och bidrar till ökat tillväxt, säger Frida Boklund.

Kommunen i Kalmar län med högst andel skatteintäkter från:

Småföretag: Borgholm 35 %

Stora företag: Oskarshamn 29 %

Offentlig sektor: Västervik 33 %

Pensionärer: Borgholm 26 %

Ta del av samtliga kommunrapporter.

Om Välfärdsskaparna 2021
Företagarna har via en unik sammanställning av officiell statistik tagit reda på hur stor del av
kommunernas skatteintäkter som kommer från småföretagen. Undersökningen utgår från inkomsttagarens perspektiv där alla som som bor i kommunen och betalar kommunal inkomstskatt ingår i analysen. Beräkningarna bygger på offentlig statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen. Statistiken baseras på år 2019 som är de senast tillgängliga uppgifterna.

Fler nyheter från Företagarna