För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så skyddar du företaget mot cyberattacker!

Publicerad 15 mar 2022
Oavsett vilken bransch du befinner dig i så är vi alla en del av it som användare. Tidigare datasäkerhet baserades till stor del att dubblera data och spara analogt. Idag använder vi oss av molntjänster och de flesta av oss tänker nog väldigt lite på var vår data lagras. Hur agerar du om ditt företag en dag blir utsatt för IT-brott?

2016 startade Ulrik Sturk sitt eget bolag Actensa. Här hjälper han sina kunder att minska affärsrisker genom att använda teknik, styrmodeller, kunskap för att på så sätt vara väl förberedda för att hantera cyberkriser. Under föregående veckas Digitala Mötesrum deltog han för att lära oss mer om IT-säkerhet för företagare.
ulrik.jpg

Ulriks råd är att öva och testa så att du som företagare är förberedd på hur du ska agera både tekniskt och psykologiskt. En attack på ditt IT-system kommer ha kostnadsdrivande effekter för ditt företag. Den del som Ulrik rekommenderar att du håller ett extra öga på är ekonomisystemet och ett kontrollerat sätt att göra detta är att ”ta ned” ekonomisystemet, i tekniska termer beskrivet som att man som användare återställer ett system.

-Digitalisering är också centralisering och det kan ta längre tid att upptäcka att vi fått problem. Lägger man många ägg i samma korg så blir det en större skadepåverkan.

Ransomware attacker eller så kallade utpressningsprogram blir också allt vanligare. Här tar cyberskurkarna ditt IT-system som gisslan och begär en lösensumma för att du ska få tillgång till det igen.

- Du skyddar dig bäst genom bra mailsystem och antivirusprogram och klicka aldrig på länkar som du inte vet vem avsändaren är.

Ulrik tipsar företagare att utbilda sig själva och sin personal om hur de ska upptäcka felaktigheter och hantera länkar i mejl. Företagare bör ha ett systematiskt informationssäkerhetsarbete för att förebygga och kontinuerligt anpassa skyddet utifrån företagens behov och risker.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har metodstöd och kurser i informationssäkerhet att tillgå. Läs mer om dessa här

Som småföretagare ska man förstå att man kan bli utsatt för IT-brott. Även om det finns de som är en större måltavla så bör alla företagare se över sin IT-säkerhet.

Ulrik betonar slutligen att IT-säkerhet är en verksamhetsfråga och det viktigt att det finns en plan vad man gör när något händer.

-Om du inte har säkerhetskopior så kan det innebära slutet för ett företag, avslutar Ulrik.

Se hela sändningen här 

 

Fler nyheter från Företagarna