headphones newspaper video-player

Gesäll- och mästarbrev samt vuxenutbildning

De traditionella kompetensbevisen inom hantverksområdet är gesäll- och mästarbrev. Gesällkompetensen innebär att du har en sådan yrkeskunskap att du kan anställas eller anlitas som uppdragstagare eller egen företagare. Genom Sveriges Hantverksråd arrangerar Företagarna också utbildning för vuxna inom vissa hantverksyrken. Utbildningen sker i form av lärlingsutbildning och genomförs i hela Sverige.

Gesäll- och mästarbrev

De traditionella kompetensbevisen inom hantverksområdet är gesäll- och mästarbrev. Gesällkompetensen innebär att du har en sådan yrkeskunskap att du kan anställas eller anlitas som uppdragstagare eller egen företagare. Det är branschen som ställer upp kraven för gesällbrevet och ansvarar för gesällprovet. En mästare har förutom en gedigen yrkeskompetens sex års erfarenhet från yrket och en särskild företagarkompetens.

Sveriges Hantverksråd beslutar om mästarbrev och samordnar reglerna om gesällbrev. Företagarna utser tre av sex styrelseledamöter i Sveriges Hantverksråd. Övriga huvudmän är Hantverkarnas Riksorganisation och Svenskt Näringsliv. Företagarna företräds i Hantverksrådet av anslutna branschförbund, för närvarande Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund (ordföranden i Hantverksrådet), Frisörföretagarna och Sveriges Tapetserarmästare.

Lärlingsutbildning för vuxna

Genom Sveriges Hantverksråd arrangerar Företagarna också utbildning för vuxna inom vissa hantverksyrken. Utbildningen sker i form av lärlingsutbildning och genomförs i hela Sverige. Utbildningen bygger på beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs mer hos Sveriges Hantverksråd eller Hantverkslärling.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD