headphones newspaper video-player
Starta testet

Om Kandidatguiden

Kandidatguiden är en valkompass för dig som tycker att företagarfrågor är viktiga. Den matchar politiker och väljare i företagarfrågor.

Valkompassen är gjord av Företagarna. Läs mer om oss och verktyget nedan!

Hittar du inte svaret på det du söker? Kontakta oss via e-post eller ring Företagarna på 08 406 17 00 så hjälper vi dig!

Vanliga frågor och svar om Kandidatguiden

Kandidatguiden är en webbplats som ägs av Företagarna, Sveriges största företagarorganisation. Den finns för att lyfta fram aktuella företagarfrågor som Sveriges småföretagare värderar högt. Genom att matcha kandidaternas svar med väljarnas kommer du få svar på vilka politiker som tycker som du.

Vilka är med i Kandidatguiden?

Alla kandidater till valet 2018 för riksdag och kommun har möjlighet vara med i Kandidatguiden. Totalt finns det cirka 60 000 kandidater för riksdag och kommun. Om du inte har fått en inbjudan så kan du registrera din kandidatprofil här eller kontakta oss på mail. 

Hur hanterar vi dina personuppgifter? 

Det är endast kandidaternas personuppgifter som sparas och hanteras enligt samtycke i Företagarnas CRM. Här kan du läsa allt om hur Kandidatguiden hanterar personuppgifter, personuppgiftsbiträde, cookies med mera. Kandiddaternas personuppgifter används för att kunna verifiera att rätt person loggar in och skapar profilsidan och personnummer lagras inte för kandidaterna. Cookies används för alla besökare för att kunan erbjuda en användarvänlig webbplats. 

Support - jag behöver hjälp! 

Om du har frågor om Kandidatguiden och dess funktioner är du varmt välkommen att kontakta oss på mail här. Vi har som mål att svara dig senast inom två arbetsdagar.

Två tips till alla kandidater som vill vara med.

1. Om du får nej på ditt personnummer, skicka det till vår support så lägger vi till dig manuellt och uppfyller alla krav och regler för hantering av personuppgifter. 

2. Om du är (eller har varit medlem) använd en annan epostadress än den du har kopplad till ditt medlemskap när du registrerar dig för Kandidatguiden. (Och ett stort tack för att du är medlem i Företagarna! Tillsammans gör vi skillnad.)

Är du journalist och har frågor om Kandidatguiden? Kontakta vår pressavdelning.

Tips till dig som är kandidat och ska skapa en profilsida 

  • Bilden blir bäst i formatet 300x300 och behöver du ändra på din bilds format är det enklast i mobilen 
  • Länken till dina sociala konton hittar du enklast om du besöker ex Facebook/dina sida och kopierar url:en (den som börjar med https) 
  • Tänk på att använda stor och liten bokstav, punkt och inte skriva för långa meningar - det underlättar för den som ska läsa texten.
  • Om du tycker något av detta är svårt så kontakta oss så kan vi hjälpa dig inom två arbetsdagar

Hur fungerar Kandidatguiden? 

  1. Kandidater för riksdag och kommun svarar på ett antal frågor som rör företagande och skapar en profilsida med namn, parti, hemkommun och var man hittar personen i sociala medier.
  2. Varje kandidats sida är sedan sökbar för att se vad personerna svarat på varje fråga. Du kan söka filtrerat på person, parti, riksdag eller kommun.
  3. Som väljare kan du göra samma test som kandidaterna. Dina svar jämförs med rksdagskandidaternas och du vår veta vem/vilka som svarat liknande dig. Kan vara en glad eller mer oväntad överraskning - eller vet du redan idag vem som bäst matchar dina åsikter? 

Jag hittar inte alla partier och kandidater - är inte alla med? 

Alla kandidater till kommun och riksdag kan vara med, men alla kanske inte har registrerat sin profil än. Förslagsvis tar du och kopierar länken till Kandidatguiden och tipsar de politiker du tycker borde vara med om att registera sin profil nu. Alla partier som har anmält sig hos Valmyndigheten för kommun och riksdagsvalet kan vara med och listan uppdateras varje vecka om nya partier tillkommer. 

Om Företagarna som har skapat Kandidatguiden

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation och samlar ca 70 000 företagare. De flesta är små eller medelstora företag och har färre än 10 anställda. Vi finns över hela landet tack vare omkring 240 lokala föreningar och 18 regionkontor.

Att göra Sverige till ett bättre land genom att underlätta för företagare är vår hjärtefråga.

De senste åren har vi varit med och ändrat lagförslag och nya regler för bland annat 3:12 reglerna, växa-stödet, ROT och RUT, hur man kan flyga med drönare, begränsningen för företagare inom vård, skola och omsorg och mycket mer.

Här kan du se en stor del av de frågor vi är engagerade i - Företagarna tycker A-Ö  

Jag vill bli medlem - hur blir jag det? 

Du kan bli medlem från 1590 kr per år (företagsmedlem) eller från ca 500 kr per år (stödjande, ej företagare) och du kan teckna medlemskap här eller ringa oss på 08 406 17 00.