headphones newspaper video-player
Bli medlem idag!
Regelförenklarna
Regelbördan måste minska. Låt oss göra det tillsammans!

Det ska vara lätt att göra rätt

Vad är regelbörda för något?

Du som företagare ägnar i genomsnitt tio timmar i veckan åt administration. Mycket av den tiden handlar om att tillämpa regler från myndigheter. Ibland händer det att du måste lämna in samma uppgifter till olika myndigheter i stället för att de delar informationen med varandra. Eller så måste du ta in en konsult för att förstå vad myndigheten kräver att du ska göra. Ibland krockar olika myndigheters regler och krav med varandra och då är det du som företagare som hamnar i kläm.

På Företagarna för vi hela tiden dialog med politiker, tjänstemän och myndigheter om det här, i kommuner, regioner och på riksplanet. Vi kallar det för att minska regelbördan eller regelkrånglet, eller för att öka regelförenklingen. Du vore inte företagare om du inte hade hittat lösningar på hur du enklast hanterar den regelbörda som drabbar dig. Vi tror också att du har förslag som vi kan ta vidare till politiker och tjänstemän för att förenkla för flera företagare. Därför startar vi nu Regelförenklarna där du som företagare kan sprida tips på hur man minskar arbetet med att rapportera och ansöka men också tipsa oss om vilka enkla grepp som hade förbättrat för många. Läs mer om Rutans Resa nedan - ett exempel på hur en ynka ruta på en blankett kan spara flera timmars arbete för en arbetsgivare med sjukskriven personal.

Sakta i backarna!

− Jag har inte något problem med att skicka in uppgifter till myndigheter, men jag tycker inte att de ska göra det onödigt svårt för oss småföretagare, säger Nina Lagh som driver ett vandrarhem i Visby.

Småföretagares största problem

Det största problemet kopplat till regelkrångel är att det är trögjobbat med administrationen och att man inte vet vart man ska vända sig för att få ett svar. Läs artikeln om Thérèse Liljeqvist som driver hotell i Vaxholm. 

– Det kan inte funka likadant på ett sånt här litet företag som på ett börsnoterat bolag till exempel, säger Thérèse Liljeqvist. Vidare menar Thérèse att hon vill lägga sin och hennes anställdas tid på att sälja, ta hand om sin personal och se till att de har ett välfungerande företag. 

Vad har du för förslag som kan förenkla för fler företags regelbörda? Glöm inte att skicka in ditt tips till Helena. 

Hur vill du förändra?

Om du var kung för en dag, vilken onödig regel eller tillämpning skulle du ta bort då? Kanske är det du som sitter på det där smartaste knepet som gör att ingen någonsin skulle vilja ändra tillbaka. Det vill vi gärna ha av dig.

Kanske handlar det om bygglov, tillstånd för servering, momsdeklarationen, biltullar, kemikaliehantering - eller så är det en helt annan hantering av reglerna som du hade förändrat. Vill du ha lite inspiration så läs gärna mer om vårt arbete. Klicka på länken och ge oss ditt smartaste förslag!

Rutans Resa – vägen till ett krångel mindre

När en anställd blir sjukskriven måste arbetsgivaren försöka uppskatta för hur lång tid hen kommer att vara borta från jobbet. Det är en orimlig uppgift som tar mycket tid att svara på. Vår lösning är en ny ruta i formuläret som vårdkontakten enkelt kan fylla i.

Häng med i följetången där vår politiska expert på sjukskrivingar försöker förändra blanketten och spara tid för dig som är företagare.

 

Eller har du ett tips?

Har du en regel som du svär över flera gånger om året? Sitter du med en ansökan som är så komplicerad och motsägelsefull att du får utslag på ryggen varje gång du måste logga in och ladda upp oändliga mängder bilagor? Igen.

Just den regeln skulle vi vilja att du tipsar oss om. Vi har en expert på regelförenkling som inte vill något annat än att sätta tänderna i småföretagares jobbigaste regelkrångel för att åstadkomma förenkling för dig.

Helena slåss för att förenkla din vardag

Helena Fond är Företagarnas expert på regelförenkling. Hon har dragit många lansar genom åren för att minska och förenkla de regler som gör att småföretagare förväntas rapportera och ansöka mer än vad man borde. Otacksamt arbeta kan tyckas då en hel del av arbetet inte syns eftersom det är regler som vi lyckats stoppa innan de blivit verklighet .  

Det finns många aktuella frågor men det behövs också en större översyn över hur regler blir till och processen dit. Hur kan vi på bästa sätt se till att de regleringar som kommer ut också är effektiva och inte skapar ökat krångel? 

Har du förslag på regler du vill göra enklare så tipsa gärna Helena! Du berättar, vi får politiker att lyssna och förändra. 

Extra aktuella regler just nu

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Show me the kvitton!

Bokföringslagens regelverk har så många år på nacken att det nästan är oanvändbart i vardagliga sammanhang, skriver Helena Fond.

Lagar och regler i din inkorg

Vi har flera e-postutskick som du kan prenumera på för att hålla dig uppdaterad om lagar, regler och politiska beslut. 

  • Juristernas månadsbrev - här förklarar Företagarnas jurister om hur du enklast hanterar nya och aktuella lagar och regler. 
  • Politik i veckan - varje vecka sammanfattar våra politiska experter det som är hetast i politiken, frågor vi kämpar för att påverka och ämnen där du som företagare behöver höja din röst.  

Föredrar du RSS så finns även den möjligheten för att följa olika artiklar och guider som finns på företagarna.se 

Historien om regelförenkling

Vi kan berätta många otroliga historier om regler som borde förändras på många sätt: Fårbonden som måste ha dubbla staket för att olika myndigheter ställer olika krav. Fäboden som hamnade i kläm mellangamla och nya lagar. Alla restauranger som brottats med begreppet "hemlagat" och så har vi förstås han som byggde en industridamm enligt bygglov men sedan inte fick bygga klart fabriken för att det var sjönära läge. Nog om detta. Nu vill vi berätta hela historien för dig, hur vi arbetar för att ta ett helhetsgrepp om lagar och regler så att vi ska slippa alla dessa historier. Vi vill inte släcka bränder utan ta bort orsaken till branden.

Eller glömt teckna medlemskap?

Här kan du räkna ut vad ditt medlemskap kostar. Ditt medlemskap gäller 12 månader från den dag du tecknar det.

Räkna ut