headphones newspaper video-player

Program och deltagare

Här hittar du programmet för Almedalsresan. Längre ner på sidan finner du även deltagarna.

Söndag 30 juni

Välkomstmiddag i huset med Företagarna 20.00-22.00

Måndag

Entreprenörshubben, Strandvägen 4.2

08.00-08.20  Hållbar framtid, entreprenörernas samtid
Småföretagen är de som tar täten i arbetet för en hållbar framtid och vad som krävs för att nå resultat. Vilka insikter om möjligheter och ansvar kan andra företagare och resten av samhället ta med sig?

Günther Mårder, vd, Företagarna

08.30-08.50 Världen brinner – vad gör entreprenörerna
Digitalisering, automatisering och klimatförändringar skapar nya utmaningar för både samhälle och näringsliv. Hur kan entreprenörer använda FN:s globala mål, nya affärsmodeller och integrerat hållbarhetsarbete för att uppnå en långsiktig tillväxt som stärker både näringsliv och samhälle?

Björn Fondén, Hållbarhetsexpert, Grant Thornton

 

09.00-10.00 Så skapas framtidens tillväxt
Sverige har länge legat i täten för innovation och tillväxt, men nu vittnar både forskning och företag om en inbromsning. Vad hindrar svensk tillväxt i dag och vilka lösningar behövs för att behålla innovationskraft, jobb och välfärd?

Maria Mattsson Mähl, Grundare, AlphaCE
Anders Ekholm, Senior rådgivare, Institutet för framtidsstudier
Günther Mårder, VD, Företagarna

 

10:00 – 10:30 Vilken är den bästa tillväxtpolitiken?
Vilken är den bästa lösningen för framtida tillväxt? Sverige har länge legat i framkant men bromsat in. Men varför? Vilka lösningar inom politik, forskning och näringsliv är realistiska och hur bör Sveriges framtida tillväxtpolitik se ut?

Lydia Wålsten, Ledarskribent SvD
Anders Lindberg, Ledarskribent Aftonbladet
Günther Mårder, Moderator / vd Företagarna

 

10:45-11:30 Hur ser företagares verklighet ut?
Alla pratar om vikten av företagande för att skapa jobb och tillväxt i Sverige, men hur ser verkligheten ut för den som tar steget och satsar? Vilka utmaningar finns, hur skapar man en framgångsrik affär och hur överlever man på lång sikt?
 
Günther Mårder, vd Företagarna
Helena von der Esch, Affärsrådgivare Grant Thornton

 

13:30 – 14:15 Ett hållbart arbetsliv – även för entreprenören 
Ohållbara arbetsvillkor skapar stora kostnader för samhället och försvårar kompetensförsörjning, innovation och produktivitet för företagen. Så hur skapar vi ett mer hållbart arbetsliv – vilka lösningar ser forskningen och politiken? Och vad säger företagarna själva – hur mår de?

Pernilla Ramslöv, grundare och vd NOX consulting 
Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket
Anna Johnson, vd Grant Thornton              
Günther Mårder, vd Företagarna

 

14:30 – 15:30 Är rörligare arbetskraft lösningen på kompetensförsörjningsfrågan?
Bristande kompetensförsörjning är ett av de största tillväxthindren. I januariöverenskommelsen finns flera punkter som innebär förändringar i arbetsrätten, bland annat undantag från turordningsregler och förändringar i a-kassan. Men kommer den nya modellen lösa problemen?

Günther Mårder, moderator, vd Företagarna

 

15.45-16.15 Hållbar tillväxt för långsiktigt hållbara företag
Hållbarhet är avgörande både för enskilda företag och för samhället i stort och ett bristande hållbarhetsarbete kan få stora konsekvenser. Så hur skapas långsiktigt hållbar tillväxt och vad får det för effekt när företag satsar fullt ut på hållbarhet? 

18.00-21.00 Entreprenörsbaren 

Trädgården, Clarion Hotel Wisby
20.00-22.00 Peter Stordalens mingel

Tisdag

S:t Pers ruin
13.00-15.00 Tårtkalas
Företagarna på tårtkalas för att uppmärksamma landets småföretagare och visa på hur mycket av landets skatt vi står för. Detta görs i samverkan med Företagarna.

Hamnplan H208
16:15-17.00 Finns det en framtid för dagens unga? 
Hur vi motiverar till sparande och vad vi sparar i. Hur påverkar amorteringskravet ungas möjlighet att flytta hemifrån? Hur ser ni på framtidens pension? Vad tänker ni om säkerhet – kan vi skydda vår integritet i den snabba tekniska utvecklingen?

John Weinerhall,, 2e vice förbundsordförande, MUF
Emma Ringqvist, Förbundsordförande, Jagvillhabostadnu
Nina Tateldaze, Fler Unga
Daniel Aarenstrup, Vd och medgrundare, SAVR
Julius Eberhard, ekonomiskpolitiska talesperson, Grön Ungdom
Nike Örbrink, förbundsstyrelsen, KDU
Lennart Ekdal, Moderator

 

Hästhagsgatan 1
17.00-19.00 17 Nätverket mingel
Hur många kvinnor känner du som har grundat företag som omsätter mer än 50 miljoner kronor? Nu får du chansen att träffa ett helt gäng för det är Nätverket 17 som är värdar på detta mingel. 17 är en sammanslutning kvinnor som har grundat stora bolag och som verkar för att inspirera fler att bli entreprenörer. Tillsammans omsätter vi över 9 Miljarder och har över 6000 anställda.
Vi har valt ut våra trevligaste och intressantaste vänner till årets 17-mingel som i år äger rum hos Google. Vi bjuder på lättare förtäring, bubblig dryck och väldigt mycket fem-power.

Onsdag 3 juli

Kruttornet, Almedalsparken
08.15-9.10 Mötionera
Att mötas och samtidigt motionera är Företagarnas senaste uppfinning som gjort att företag både kan träffa fler och samtidigt få motion. Under detta möte får du även chansen att lyssna till 2 - 3 kända företagare samt att när vi är i mål 09.10 i Almedalen så bjuder Företagarna på frukost. 

Almedalen, vid stadsmuren norr om dammen
15.00-17.00 Rundvisning i Visby med guide
Vår guide leder er till de mest intressanta platserna och den rätta blandningen av spännande upplevelser och givande avkoppling. Vår vandring går genom Visbys smala, slingrande gator och gränder, utmed stadsmuren, förbi kyrkoruiner och ståtliga borgarhus. Från klinten ovanför kyrkan har vi en hänförande utsikt mot havet, över stadens hus och tak.

Kallis, Strandvägen 2
20.00-00.00 DJ BATTLE

Torsdag 4 juli

Sparbankernas Riksförbunds tält, Hamnplan H208
10.00-10.45 Därför är småföretagare viktiga som tillväxtmotor
Hur mår de svenska småföretagarna? Vilka är deras med- och motgångar? Årligen ställs frågor om företagarens vardag vilka presenteras i Småföretagarbarometern. Vilka är då de stora frågorna för våra företagare?

Helena Lindahl, Näringspolitisk talesperson, Centerpartiet
Günther Mårder, vd, Företagarna
Göran Bengtsson, Vice ordförande, Sparbankernas Riksförbund
Thomas af Bjur, Förbundsdirektör, Svenska Vård
Mats Hedenström, Näringspolitisk chef, Svensk Handel
Josefin Uppling, Moderator

 

Gotlands Bryggeri, S:t Hansgatan 47
16.00-17.00 Visning i ölbryggeri
Besök hos Gotlands bryggeri innefattar visning av bryggeriet men även möjlighet att få provsmaka deras gotländska tolkningar av traditionell öl – både klassiker och nyheter.

 

 

Fredag 5 juli

 

Lördag 6 juli

 

Söndag 7 juli

12.00  Utcheckning och hemfärd  

Deltagare

 

Sabine Scha_fer.png

Sabine Schäfer
Dureco Design
sabine.schafer@hotmail.com

Sabine har drivit företag i England tidigare men flyttade till Sverige för ca 3 år sedan och startade Dureco Design. Företaget är en e-handelsbutik specialiserad i etiskt och hållbart dammode med planer att expandera. Sabine är även fritidspolitiker som är engagerad i bland annat företagarfrågor och vill driva dessa till riksdagen. Det måste bli betydligt enklare att starta samt driva företag i Sverige och den rollen som myndigheter har idag måste ändras komplett till att bli ett stöd för företagare. Sabine tror att det privata företagandet är nyckeln till välfärd, integration och miljö. Sabine har flera idéer som kan minska tröskeln från anställd till företagandet och göra det mindre riskfyllt samt förslag hur man kan lösa kompetensförsörjningen och ta vara på den kunskap som faktiskt finns men vi av olika anledningar inte värderar högt nog.


Diskuterar gärna:
Regelverk, skatter och försvarsfrågor.

 

Lina Bodestad.jpg

Lina Bodestad
Crimson Vale Consulting AB
lina.bodestad@gmail.com

Lina Bodestad är den nyfikna psykologen som gjort till sin mission i livet att bygga en mer jämställd och inkluderande värld åt sitt barn. I sitt konsultbolag skapar hon utbildningar, föreläsningar, workshops och handledningsinsatser till företag och organisationer. Lina har bland annat jobbat med Ikea, HSB, Chalmers och Malmö Stad. Hennes första bok, om normutmanande föräldraskap, kom ut 2018 och hennes andra bok som handlar om normkritiskt förhållningssätt för personal i vård- och behandlaryrken, kommer ut hösten 2019. Lina är certifierad normingenjör via Add Gender och driver podcasten Normsmartpodden tillsammans med kollegan Erika Haanaes.

Diskuterar gärna:
Regelbörda, integration, milljö samt hållbarhet.

 

Anton Ullenius.jpg

Anton Ullenius
Trimero Accounting AB
anton.ullenius@trimero.se

Anton är medgrundare till redovisningsbyrån Trimero i Stockholm. Med den senaste tekniken kombinerat med engagemang för kunders verksamhet och skräddarsydda CFO-tjänster siktar Trimero på att hjälpa företag att uppnå sin fulla potential. Idag består bolaget av 14 energirika medarbetare som alla är med och driver bolaget mot nya nivåer.

Diskuterar gärna:
3:12-reglerna, beskattning av personaloptioner, kompetensbrist på arbetsmarknaden, beskattning inkomst av tjänst/ kapital.

 

Johan Aronsson.jpg

Johan Aronsson
Marknadsbyrån i Skandinavien AB
johan@marknadsbyran.se

Johan Arosson är en 32-årig tvåbarnspappa som bor i Linköping, företagare sedan 10 år tillbaka som brinner för hållbarhet och ett sunt företagande. Han driver Marknadsbyrån som levererar kommunikation genom produktmedia och är idag en medelstor aktör i branschen med 10 anställda. Marknadsbyrån i Skandinavien har trots det lyckats att bli en stark påverkande kraft för att branschen ska bli mer hållbar, nu senast genom att vara medgrundare till RHP - Rådet för hållbar produktmedia där kollegor i branschen har gått ihop för att driva hållbarhetsfrågan med större kraft.

Diskuterar gärna:
Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

 

Caroline Fossto.jpg

Caroline Fossto
Tänk Profil & Design AB
tankprofildesign@gmail.com

Caroline är en entreprenör som drivit bolag i 15 år inom bland annat event, profilering och nu senast inom hemservicebranchen. Hon har kunder och samarbetspartners i bagaget så som Företagarna, HEAD, Nivea, Fitness 24/7, Oriflame mf.  Nu är hon redo för nya utmaningar och håller ögonen öppna för nya affärsmöjligheter.

Diskuterar gärna:
Ungt företagande, kvinnligt entreprenörskap samt migrationsfrågor.

 

Daniel Aarenstrup.jpg

Daniel Aarenstrup
SAVR AB
daniel@savr.com

Serieentreprenör inom media, hälsa och finans med digital disruption som gemensam nämnare. Nuvarande medgrundare och VD för fintechbolaget SAVR som verkar inom privat fondsparande. Brinner för riktigt bra produkter och innovativa sätt att driva tillväxt i digitala landskap.

Diskuterar gärna:
Kompetensförsörjning och tillgång till spetskunskaper nödvändiga för att växa teknikbolag. Sänkta ingångsbarriärer till företagande för unga och nyanlända. Effektivisering eller nedmontering av arbetsförmedlingen.

 

Oscar Sandström.jpeg

Oscar Sandström
Viseo
oscar.sandstrom@viseo.se

Oscar driver idag den digital marknadsföringsbyrån Viseo som hjälper företag att öka sin försäljning från Google. Utöver det driver han outreachtjänsten Mr Authority som hjälper företag att bli publicerade i bloggar och nyhetstidningar på nätet. Oscar har även tidigare drivit flertalet e-handelsbutiker. En gemensam nämnare i Oscars företag är att samtliga företag har haft en remote-kultur. Det innebär att majoriteten av de anställda jobbar på distans från t.ex Thailand, Malaysia, USA, Cypern, Spanien, Kroatien eller hemifrån.  

Diskuterar gärna:
Remote-kultur, hur man bygger bolag och företagskultur på distans. Förverkliga personliga drömlivet i kombination med drömjobbet. 

 

Emma Ericson.JPG

Emma Ericson
RAMHUSET Konst & Ram AB
emma@ramhuset.se

Emma Ericson äger RAMHUSET Konst & Ram i Falun. Hon är fjärde generationens konstinramare och driver nu det företag som hennes farfar startade på 60-talet. Emma är expert på ramar och har alltid något spännande på gång i konstgalleriet.

Diskuterar gärna:
Hantverk, skatter och regelbördor, hållbart företagande samt kultur.

 

Hjalmar Antonsson.JPG

Hjalmar Antonsson
Dotkeeper AB
hjalmar@dotkeeper.com

Dotkeeper är Domänbyrån som skyddar ditt företag digitalt. Idag är domännamn så mycket mer än bara vanliga webbadresser. Förutom att de är oerhört affärskritiska blir de även viktiga instrument när det kommer till att skydda sig mot digitala bedrägerier och hot. Dotkeeper erbjuder skräddarsydda domäntjänster, lägger upp strategier som möter era mål och jobbar proaktivt för att ert varumärke/företag ska vara säkert i den digitala världen.

Diskuterar gärna:
Hur stor del av skatteintäkterna i Sverige som kommer från företagen.

 

Fredrik Guste.jpg

Fredrik Guste
Wumg AB
Fredrik.guste@gmail.com

Fredrik är en entreprenör som för ett år sedan startat wumg som är experter på digital marknadstransformation och hur maximal effekt skapas för kunder genom AI. Genom att kombinera den senaste tekniken med riktigt bra förhandlade avtal med publicisterna ger vi kunderna den bästa möjliga effekt på varje kampanj.

Diskuterar gärna:
Företagande och skattefrågor.

 

Tina Vesterlund.jpg

Tina Vesterlund
Ynk Produktion AB
tina@ynk.se

Tina äger och driver produktionsbolaget YNK Produtkion AB vars specialitet är livesändningar och rörlig bild för event. Bolaget utgår från Umeå, men gör uppdrag över hela Sverige. Tina startade YNK av flera anledningar. Tina är en självlärd teknikintresserad nörd som läst Digital mediaproduktion samt Media- och kommunikationsvetenskap på universitetet. Hon föredrar live framför traditionell filmproduktion och detta kopplar hon till sitt intresse för amatörteater på fritiden. Tina har lärt sig genom hela hennes liv att när ridån går upp, då kör vi. 

Diskuterar gärna:
Entreprenörskap och företagande.

 

Martina Kaski.jpg

Martina Kaski
Eldstickan (Myynti AB)
martina@eldstickan.se

ELDSTICKANS grundare, Martina Kaski, hade länge letat efter något vackert att tända ljus med. Istället för att gömma undan tändstickor i en byrålåda ville hon skapa något elegant som man vill ha framme. Hon tänkte att på samma sätt som doftljus tagit en naturlig plats i hemmet som inredningsdetalj, bör tändstickor också kunna göra det. Idén till ELDSTICKAN föddes under Martinas mammaledighet och första året gick hon runt med barnvagnen till olika inredningsaffärer för att visa upp produkten och presentera sin idé. 18 månader senare finns ELDSTICKAN hos över 200 återförsäljare i fler än 10 länder, och varumärket är på god väg att bli en svensk designklassiker. 

Diskuterar gärna:
Företagande och vägen till ett mer tillgängligt och tryggt företagsklimat.

 

Karl Emil Nikka.jpg

Karl Emil Nikka
Nikka Systems
ke.nikka@nikkasystems.com

Karl Emil Nikka driver IT-säkerhetsföretaget Nikka Systems med visionen att göra Sverige säkrare. I julas fick Sveriges riksdagsledamöter hans senaste bok ”Bli säker” som en julklapp och som en påminnelse om vikten av god IT-säkerhet. I år strävar Nikka Systems efter att lyfta IT-säkerhetskompetensen i svenska organisationer av alla storlekar.

Diskuterar gärna:
IT-säkerhet på svenska företag, IT-säkerhetspolitik och försvarspolitik.

 

Emma Salander.JPEG

Emma Salander
Synlighet AB
Emma.salander@synlighet.se

Synlighet är en Performance Marketing-byrå som brinner för att skapa konkreta resultat för våra kunder med hjälp av digitala verktyg, insatser och kampanjer. Som sales executive tar jag både ett helhetsgrepp kring företags marknadsstrategi och en roll som rådgivare och konsult. På så sätt kan jag och i förlängningen Synlighet leda företag rätt på den digitala resan och hjälpa dem att växa.

Diskuterar gärna:
Kommunikationens roll i samhället på både ett samhälleligt, organisatoriskt samt individuellt plan.

 

Linus Ha_ggstro_m.jpg

Linus Häggström
Begravningsbyrån Kalix
linus@begravningsbyrankalix.se

Linus en grabb från norra Norrbottens pärla Kalix. Han är idag 21 år och som 19-åring startade han sin egna begravningsbyrån efter cirka 1 år i branschen. Första året hade Linus tagit ca 45 % av marknadsandelarna i sin kommun och konkurrerar med Sveriges största koncern, Fonus. Linus har ett helt nytt sätt att tänka för att hålla nere kostnaderna för både sig själv och kunderna. Linus tar bara hembesök hos de sörjande och har nästan all verksamhet hemifrån vilket gör att han slipper fasta kostnader. Linus är även utsedd till Sveriges yngsta begravningsentreprenör i Dagens Industri.

Diskuterar gärna:
Politik och vad som gör skillnad för samhället. Linus är därför engagerad politiskt i både kommun och regionalpolitik.

 

_MG_9711.jpg

Anderas Wilhelmsson
Ljusgårda AB
Andreas.wilhelmsson@ljusgarda.se

Serierentreprenör som nu är aktuell som VD för Ljusgårda, en 7000 kvm inomhusodling i Tibro. Ljusgårda är relativt nya på marknaden men levererar redan tusentals påsar med sallad till butikshyllorna varje månad . Utöver det lever Andreas efter devisen "moderera mästerskap" och har släppt flertalet videointervjuer med kända profiler (se Andreas Wilhelmsson på Facebook och/eller LinkedIn).

Diskuterar gärna:
Hållbart företagande, entreprenörskap, svensk livsmedelsproduktion samt miljöfrågor.

 

Adrian Swartz.jpg

Adrian Swartz
Cruitway
Adrian@gigway.se

Adrian Swartz är en 30-årig serieentreprenör som sedan 21 års ålder som drivit digital kommunikationsbyrå, Sveriges första jobbapp för young professionals, rekryteringsbolag och varit ordförande i YEoS. Idag satsar han för fullt på gig economy med bolaget Gigway - en frilansplattform för människor som vill jobba flexibelt i uppdrag, med fokus på professionella tjänster inom media, marknad och tech. Med Serendipity som delägare, externa investerare, tusentals personer i Gigway-communityn och kunder som Telia har bolaget gått in i en tillväxtfas. Adrian är i Almedalen självklart extra intresserad av ämnet Gig Economy.

Diskuterar gärna:
Gigeconomy

 

Pauline La_ngbo.jpg

Pauline Längbo
Gabrielle BY P
info@gabriellebyp.com

Pauline Längbo driver det veganska accessoarvarumärket Gabrielle BY P som är döpt efter hennes lillasyster, det är ett starkt värderingsstyrt företag där huvudprodukten är en avtagbar axelrem till väskor. Hon startade företaget för 1,5 år sedan och finns idag hos återförsäljare runt om i världen. Målet under 2019 är att växa globalt och kommunicera det hållbarhetstänk som genomsyrar affärsidén. 

Diskuterar gärna:
Entreprenörskap och hållbarhet

 

Matilda Kong.jpg

Matilda Kong 
Ceretai
Matilda@ceretai.com

Matilda Kong är ingenjören som började jobba på bank men sedan sa upp sig och startade eget. Hennes absolut största drivkraft är att lära sig, och eftersom hon hade en stark önskan om att lära sig om entreprenörskap och startups bestämde hon sig helt enkelt för att testa. Nu driver Matilda techbolaget Ceretai som utvecklar ett analysverktyg byggt på maskininlärning för att automatiskt mäta jämlikhet och mångfald i film och media. Matilda var nominerad till Ge Tillbaka-stipendiet 2018.

Diskuterar gärna:
Hållbart arbetsliv, rörlig arbetskraft, AI, impact tech, diversity, jämlikhetsfrågor, internationellt företagande och företagsklimatet för startups