headphones newspaper video-player

Aktuella digitala ord och uttrycken

AI – artificiell intelligens är intelligenta maskiner, en robot, man lär upp för att göra något i en specifik situation. Ex Siri i iPhone, robotar i industrin och i sjukvården. Ai kan också användas för att ha koll på hur vatten- & elledningar fungerar, om lykstolpar lyser som de ska, bildigenkänning och många andra områden. Man brukar dela upp Ai i machinelearning och deeplearning.  

Alexa – en tjänst från Amazon som är en bot som du både kan prata med och lyssna på för att beställa saker eller få hjälp hemma, styra ditt hem med mera. Som Siri fast i hemmet, ser ut som en högtalare.

Amazon – världens största bokhandel som levererar hem till dörren och numera har "allt" i sitt sortiment. Begreppet ”googla” förväntas bli kompletterat med att ”amazona”. Fungerar även som distritibutionskanal för andra företagare. 

Big data – när man har stora mängder data om t.ex. användare, beteende, förbrukning eller ett forskningsresultat.  Man kan använda sin data för att dra slutsater om hur man kan göra något bättre eller på ett annat sätt. Kräver ofta mjukvara för att analysera, det är inget som man analyserar manuellt.

Biometrics – kroppsigenkänning via ex fingeravtryck, ögon, andedräkt och puls. Kan användas för att logga in i system, ge rätt mängd medicin eller låsa upp dörrar/fordon. 

Bot - förkortning för robot (plural bottar), är oftast en mjukvarurobot ex 

CMS – Content managmenet system - det system som man bygger en webbsida på. Ex Wordrpess, Drupal, Epi-server, Tictail m.fl.

Digit – betyder siffra och är hela grunden i digitalt

Google Assistent – nu finns Googles virtuella assistent i Sverige. Du kan ställa faktafrågor, be assistenten starta musik, styra saker i hemmet som ljus och värme, skapa eller fylla i listor, skicka meddelanden och mycket mer.  Ser ut som en högtalare. 

Google Analytics – Googles analysverktyg för att gå igenom trafik och beteende på din hemsida.

IoT – internet of things – när datorer samlar in och skickar information till andra datorer, helt automatiskt. En stor potential inom medicin och hälsa som gör att mängden medicin kan bli mer korrekt och anpassad till individen. Ex en ögonlins som mäter blodsocker och säger till en diabetiker när det är dags att ta insulin och hur mycket som behöver tas.  Men även inom logistik, miljö, trafik och parker, energi, marknadsföring kommer (gör) IoT stor skillnad. 

IRIS –EU-projektet IRIS, som försöker hitta en gemensam modell för en omställning till smarta städer, med fokus på energi- och mobilitetslösningar.

SEO – Sökmotoroptimering – du skriver texter för hemsidan så de blir enkla att hitta via sökmotorer som Google, Bing, Youtube ex.

SEM/Adwords – annonsering på ord och fraser till din hemsida på sökmotorer som Google, Bing, Youtube ex.

Siri – iPhones röstdator som kom med iPhone 4 och fick allt vi visste om taltjänster att ses i nytt ljus.

Virtuell reality – en låtsasvärld i (som minst 3D) som ser riktigt ut men inte är det t.ex. hologram och vr-glasögon för film.  Men VR är så mycket mer än underhållning, det kan bl.a. användas till att lära sig flyga, gestalta historiska platser, lösa brott och operera. 

Wearables – ex digitala klockor, glasögon och bälten som hjälper till att kolla puls, syrehalt, om du behöver ta medicin, om du rör på dig eller behöver andas en stund.

Watson – IBM:s Ai-mjukvara som ömsom hyllas, ömsom hamnar i blåsväder. Oavsett så kan den många saker och är i sak en mjukvara som kan utvecklas inom många områden. Du kan antingen använda all den data som Watson redan har tillgång till eller programmera från grunden. Ex forskar Watson om cancer och andra sjukdomar.