headphones newspaper video-player

5 tillfällen för robotar

Vad har du för nytta av en robot?

En del branscher har använt robotar och olika sorters automatisering i snart när 40 år men nu börjar fler branscher att hitta fördelar. För världen är inte språkinlärning via appar och ljudböcker något nytt men det är nu skolan på riktigt börjar använda sig av dessa lösningar. Andra exempel är: 

 • Säkrare arbetsmiljö: Ex inom vård och bygg med tunga lyft och obekväma arbetsställningar.
 • Bearbetning av stora mängder data för bättre marknadsföring.
 • För en högre integritet ex inom vård. 
 • När kompetens är en bristvara ex svetsa, felsöka eller montera.
 • Tillgänglighet till låga kostnader ex undervisning via digitala plattformar.

Läs om 12 olika robotar och världens mest kända robotar

 

12 robotexempel

 1. Först men inte minst vår egen förmån; Räntekollen. En robot som räknar ut din ränta och  vad du borde betala. Mycket användbar robot! 
 2. Skolan behöver mer lärare än vad som finns tillgång till och ingen elev ska stå utan språkundervisning. Undervisning via videolänk, appar att öva glosor på och en bot som hjälper till med att översätta och hitta rätt ord underlättar i flera kommuner. Även om inte alla är odelat positiva finns det möjligheter. Här om läget i Sala.
 3. I äldrevården underlättar robotar flytt och vändning av människor både för den som ska lyfta och den som ska lyftas.  Läs mer. 
 4.  När kompetens saknas inom olika yrken kan en robot bli lösningen. Här är ett exempel från England där Brexit leder till brist på murare. 
 5. Mandus Wire i Värnamo behövde utöka kapaciteten inom svets och en robot blev lösningen.
 6. Spika gipsskivor är tungt och monotont - ett perfekt uppdrag för en robot. Läs mer.
 7. Mekaniska ankor, kvinnor och lejon som kommer med blommor - robotar har funnits länge - här hittar du historiens första robotar
 8. Var inte orolig - mycket låter bättre än vad det är och AR & VR är bara i sin linda enligt Unitys Vd.  
 9. Digitalisering inom bygg kommer betyda mycket, exempelvis finns det arbetsuppgifter som en robot kan utföra nattetid men framförallt för att minska risken och yrkesskadorna. Robotar i byggbranscen - läs här.
 10. Nästa generations robotar i industrin är samarbetande och klarar finlir bättre än tidigare. 
 11. Robotar inom skönhetsindustrin börjar dyka upp här och var. Främst för att göra ex hudanalys och välja frisyr men vi kan nog förvänta oss att även klippning och hudvård lär utföras av en robot inom en snar framtid. Tills dess kan du se hur Googles bot ringer upp för att boka samtal hos en frisör.
 12. Det bästa med robotar är att de ofta gör en stor skillnad i livskvalitet och så även i detta fall. En robotarm som är uppfunnen i Sverige.

 

 

 

Världskända robotar

Först och främst har vi förstås Siri, boten alla barn älskar att prata med i mobilen.  Men Siri kan även användas för att styra dina mobila banktjänster

Alexa - Amazons bot som du kan ha i ditt hem, har snabbt blivit känd över hela världen. 

IBM:s robot Watson kan typ allt men har kanske lite problem med hälsoråden just nu. 

Sist men inte minst, svenska uppfinnaren Simone Giertz som bygger roliga robotar och kallas the queen of shitty robots