podcast news play företagaren I media förmån

Betala för obeställd annons?

Ett annonsföretag ringde för en tid sedan och ville sälja en annons. Vi sa nej, men nu ringer de och säger att vi har beställt och måste betala. Vad gäller?

Du behöver förstås inte betala. Du behöver aldrig betala för något du inte har beställt. Ofta brukar annonsskojarna hota med inkasso eller domstol. Men det är tomma ord. För att ha framgång med inkasso eller en stämning vid domstol måste skojarna kunna visa att det finns en beställning. Och enbart ett påstående om att det har skett en muntlig beställning räcker inte eftersom du säger emot. Det enklaste är att helt enkelt dra ett svart kryss över fakturan, skriva "Ej beställt" på den, och faxa tillbaka den till företaget.

Det gäller det att agera bestämt mot annonsskojarna. Deras taktik är att försöka göra dig osäker och orolig för att på så sätt få dig att betala för att slippa ifrån svårigheterna. Men du ska inte böja sig för tricksandet utan beslutsamt hålla på din rätt.

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.