podcast news play företagaren I media förmån faq

Får jag ge julbonus trots korttidspermittering?

Kan jag som arbetsgivare betala ut julbonus vid korttidspermittering?

Fråga:  Vi har haft stöd för korttidsarbete. Nu är det avslutat och jag funderar på om jag kan ge mina anställda den julbonus som de brukar få. Alla mina anställda har verkligen ställt upp under krisen och tillsammans har vi ändrat verksamheten och gjort stora inbesparingar. Nu verkar det som att resultatet inte blir så dåligt som jag trodde när det var som värst.

Korttidsarbete förutsätter allvarliga ekonomiska svårigheter

Svar:  Nej, du kan förmodligen inte betala ut någon julbonus. För att ha rätt till stöd vid korttidsarbete ska ditt företag ha allvarliga ekonomiska svårigheter. Tillväxtverket har tolkat det som att de ska göra en individuell prövning om huruvida företaget haft allvarliga ekonomiska svårigheter om företaget kunnat betala ut bonusar under räkenskapsåret då arbetsgivaren erhöll stöd för korttidsarbete.

Avtalade och diskretionära bonusar

Bonusar som är avtalade och bygger till exempel på företagets resultat eller den anställdes prestation ska inte påverka bedömningen eftersom arbetsgivaren i dessa fall har varit tvungen att betala enligt avtal och inte kunde ha undvikit utgiften. Men så kallade diskretionära bonusar där arbetsgivaren helt fritt väljer om och hur mycket bonus som betalas ut kan med andra ord leda till återkrav av utbetalt stöd.

Julgåva och skattefri gåva går bra

Som arbetsgivare kan du däremot ge en julgåva värd upp till 450 kronor inklusive moms och även utnyttja tillfälliga beloppet för skattefri gåva till anställda på 1 000 kronor inklusive moms. Läs mer i denna juridiska faq-artikel:

Kan jag skattefritt ge presentkort för att stödja lokala näringslivet?

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.