För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Det här händer när varannan parkeringsplats försvinner i Göteborg

Publicerad 21 dec 2017
I våras kom beskedet att 7000 parkeringsplatser beräknas försvinna i Göteborg. Under hösten har Företagarna Göteborg uppmärksammat det här genom diverse kampanjer för att påvisa hur detta förslag kommer att drabba våra medlemmar. Det kommer b.la. att leda till minskad handel, höjda priser och svårare framkomlighet.

Det här gör Företagarna Göteborg

Mer än varannan parkeringsplats kan komma att försvinna i centrala Göteborg, detta på grund utav en omvandling av staden som gör att det kommer att byggas på många av de befintliga parkeringsplatserna. Vi har engagerat oss i frågan hela hösten för att uppmärksamma problematiken med att 7000 parkeringsplatser försvinner och att det ännu inte finns några konkreta ersättningsplatser.

”Ersättningsplatser måste komma fram om staden värnar om handeln och företagandet”, har Monica Crusner, ordförande för Företagarna Göteborg, tidigare sagt här.

                                           

Lördagen 21/10 genomfördes en kampanj där vi delade ut isskrapor till Göteborgspolitikerna. Kampanjen genomfördes för att göra frågan känd, föra fram medlemmars röster, skapa opinion men framför allt för att påverka beslutsfattare i Göteborg i syfte att motverka de negativa effekterna. Mer information om kampanjen finns här.

Under hösten gjorde vi även en aktion tillsammans med några av våra hantverkare. Syftet med aktionen var att illustrera problematiken om ersättningsplatser inte tas fram. Hantverkare kommer att hänvisas till att cykla eller åka kollektivt och det var detta vi ville synliggöra. En av hantverkarna cyklade med en toalettstol, medan andra åkte kollektivtrafik med tunga maskiner och skrymmande material. Magnus Magnander var en av hantverkarna som deltog i aktionen och förklarade varför det inte är ett alternativ för honom att åka kollektivtrafik.

”Det kan fungera för folk som jobbar på kontor som kan ställa bilen och promenera. Men för mig är det svårt för jag är nere i bilen flera gånger om dagen när jag är ute på jobb”. 

Vad säger andra aktörer om frågan?

Vi intervjuade Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Kommunfullmäktige, för att se deras syn på förslaget. Jonas lyfte fram att de var mycket oroade över att parkeringsmöjligheter försvinner. Risken blir minskad tillgänglighet i centrala Göteborg, minskad handel och svårigheter för människor att få ihop arbets- och privatliv.

”Vi vill att staden kraftsamlar för att skapa fler ersättningsplatser och fullt ut utnyttjar möjligheterna att få ersättning från Trafikverket för det intrång/försvunna parkeringar som är följd av pågående infrastruktursatsningar/-byggen”, säger Jonas Ransgård.

Maria Stenström är VD på Göteborgs Stads Parkering som tillsammans med Trafikkontoret släppte rapporten där de beräknade att cirka 7000 parkeringsplatser försvinner i Göteborg. Som parkeringsbolag är deras uppdrag att göra staden tillgänglig och se till att det fungerar att ta sig fram. I och med att det kommer byggas på många av de befintliga parkeringsplatserna så måste innerstaden fortfarande upplevas som attraktiv. Om platserna tas bort utan att ersättas är risken att innerstaden inte upplevs som tillgänglig.

                                              

”Vi behöver säkerställa nödvändiga ersättningsplatser i tid, det vill säga innan de aktuella platserna har försvunnit. Det är många olika byggprojekt som är på gång samtidigt vilket gör att det inte bara är parkeringsplatser som påverkas utan även framkomligheten i staden”, menar Maria Stenström. Här kan du läsa mer om vad Maria säger i frågan. 

Såhär säger våra medlemmar

 Vi frågade våra medlemmar hur de skulle drabbas om förslaget genomfördes och nedanför kan ni se ett utdrag av svaren. Alla inkomna svar kommer att lämnas till tjänstemän och politiker i Göteborg.

”Man är på väg att förvandla Göteborg till en ren upplevelsestad med kvällsaktiviteter där detaljhandeln och dagligvaruhandeln inte kommer att ha någon plats i framtiden.” Urban Nyberg, Steinbrenner Nyberg

”Att hitta parkering för ett kundbesök i Göteborg blir nu omöjligt! Detta är ett beslut som fullständigt ändrar förutsättningarna för ett företags existens.” Maria Åkerberg, Dermanord Svensk Hudvård AB. Vinnare av Årets Företagare 2017. 

                           

”Kommunen lägger just nu stora pengar på att marknadsföra Göteborg som turistmål för norrmän, men när de kommer hit finns ingen plats för dem att parkera.” Fredrik Blomberg, VD Clarion Hotel Post

”Risken för oss blir att kunderna inte har förståelse för de merkostnader som det innebär för dem om vi får parkera långt bort, vilket gör att vi inte får betalt för fullt i slutändan.” Magnus Nordqvist, Comfort Teknik

Vad händer härnäst i frågan?

 Framöver så kommer vi fortsätta att uppmärksamma frågan i sociala medier och vi kommer även att fortsätta att träffa politiker i Göteborg. Under hösten har vi träffat olika beslutsfattare där vi talat om problematiken och att ersättningsplatser måste komma fram. Bland annat så gjorde vi det under Samspelet, som är ett forum där företagare, branschorganisationer, tjänstemän och politiker möts.

      

 

Påverkansarbetet fortgår från Företagarna Göetborgs sida och det senaste i frågan är att det finns en målsättning och plan för ersättningsplatser.

Missa inte

Missa inte att följa oss på Facebook om du vill få uppdateringar kring vårt arbete. 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna