För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Systematiserad Kompetensförsörjning

Företagarna & AF tar tillvara på nyanländas kompetenser! Företagarna och Arbetsförmedlingen driver tillsammans projektet Systematiserad kompetensförsörjning inom området nyanlända och arbetsgivare.

Sammanfattning

Många nyanlända arbetssökande, tredjelandsmedborgare, har svårt att beskriva sin kompetens i förhållande till den svenska arbetsmarknaden. Därför kommer detta projekt tidigt identifiera och validera den nyanländas kompetens genom ett systematiserat arbetssätt som även innefattar tätare kontakter med arbetsgivare.

Projektet avser att kunna systematisera och strukturera arbetet med kompetensförsörjning via tidig validering och på den nyanländes första språk för att synliggöra hens kompetens och erfarenhet samt identifiera eventuella kompletteringsområden. Effekten av denna insats förutsägs kunna leda till effektivare matchning och som i sin tur leder till kortare arbetslöshetstider för de nyanlända, snabbare tillsättning av de lediga platserna med sökande med rätt kompetens och därmed högre tillväxt för företagen. Kostnaden för integrationsarbetet minskas då ledtiden blir kortare. Välfärden blir bättre.

Förväntat resultat:

  • Skapa och utveckla en kedja där tidig identifiering och validering av de nyanländas kompetens sker parallellt med täta kontakter med småföretag där det råder brist på arbetskraft med rätt kompetens.
  • Skapa och öka antalet överenskommelser för praktik, Yrkeskompetensbedömning, validering och anställningar för att uppnå en effektivare matchning och rekrytering för lokala och regionala företag.
  1. Målgrupp

Målgruppen är tredjelandsmedborgare, nyanlända, inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen Region Syd, Marknadsområden 7, Skåne och 4 Göteborg/Halland. De omfattas av etableringsuppdraget.

Deltagare är arbetsgivare som har brist på arbetskraft med rätt kompetens.

  1. Samarbete

Projektet kommer att etablera samarbetsformer med bland annat organisationen Företagarna som företräder 70 000 företag och finns över hela landet. Tillsammans med Företagarna kommer vi att i Skåne, Halland och Göteborg göra en kartläggning av företagens kompetens- och rekryteringsbehov. Projektet kommer därefter att underteckna överenskommelser om nära samarbete för kompetensförsörjning till deras företag. Dessa överenskommelser kommer att innehålla exempelvis: antal praktikplatser, platser för yrkeskompetensbedömning och möjligheter till anställning med eller utan subventioner.

Med utgångspunkt från dessa arbetsgivares behov kommer projektet att identifiera arbetssökande från målgruppen som har utbildning och/eller arbetslivserfarenhet inom de yrken företagen behöver. Projektet kommer att inleda arbetet med en kvalitetsmässigt bra kartläggning av målgruppens kompetens samt identifiera eventuella behov av insatser som praktik, validering, yrkeskompetensbedömning, kompletterande yrkesutbildning med mera utifrån arbetsgivarens krav på kompetens. Här är den röda tråden från kartläggning till arbete eller ökad anställningsbarhet central.

  • Målgruppen kommer att vara delaktig i processen redan från kartläggningen tills eventuella anställningar, med eller utan Arbetsförmedlingens anställningsstöd blir av, eller tills deras yrkeskompetens bedöms motsvara de kraven de svenska arbetsmarknad arbetsmarknaden ställer.
  • Målgruppen kommer även att ges möjlighet att själv påverka sin situation och planering under hela processen. Projektet ska arbeta aktivt för att varje individ i målgruppen ska kunna få ökad förståelse för den svenska arbetsmarknaden och dess krav samt få ökad medvetenhet över dessa krav så att hen, utifrån sin yrkesbakgrund eller yrkesmål, kan fatta självständiga beslut om en planering riktad till dennes mål. Det leder till en realistisk och konkret planering som i sin tur utgör ett effektivt verktyg som stödjer den arbetssökande inför dennes inträde på den svenska arbetsmarknaden.

En viktig del i denna process är att den formella validering av målgruppens yrkeskompetens kommer att göras så tidigt som möjligt och på individens första språk. Dessa insatser kommer att kombineras med arbetsplatsförlagda aktiviteter hos arbetsgivare med rekryteringsbehov. På det sättet ges målgruppen möjligheten att träna yrkessvenska på arbetsplatser som har koppling till deras yrkesbakgrund men också där deras förståelse för arbetsplatsen och dess kultur ökar. Arbetsgivaren får möjlighet att bedöma individens yrkesfärdigheter/kompetens men även andra delar så som social kompetens och dylikt vilket ökar arbetsgivarens motivation att välja att anställa en yrkeskunnig tredjelandsmedborgare.

Målgruppen gynnas således genom att de får möjlighet att vissa upp sina färdigheter/yrkeskompetens för intresserade arbetsgivare. Syftet är att målgruppen under projekttiden erhåller anställning hos dessa företag eller att deras yrkeskompetens bedöms motsvara de krav som den svenska arbetsmarknaden ställer vilket ökar deras anställningsbarhet avsevärt.

Aktiviteter

  • Fördjupa samarbetet med organisationen Företagarna och medlemsföretagen genom utvecklandet av befintliga samarbetsarenor såväl som att skapa nya. Genom dessa samarbetsformer, finna gemensamt kompetensutvecklingsbehov och skapa samsyn i samarbetet.
  • Arbeta för att validering på hemspråk skall användas i så stor utsträckning som möjligt. Säkerställa att man ser kompetensen och inte etniciteten.
  • Systematisera, strukturera och dokumentera arbetssätt för tidig identifiering av den nyanländes kompetens och tidigare erfarenhet, behov av stöd eller annat för att underlätta hens inträde på arbetsmarknaden genom bl. a snabbare handläggning och tidiga relevanta insatser med koppling till aktuella branschers behov ur ett regionalt perspektiv.
    • Via kompetenshöjande inslag för arbetsförmedlare öka användandet av validerande insatser.
    • Projektet har också i uppgift att vara stödjande och pådrivande gentemot Af-enheterna, anordnare av validering, företag/branscher, kommuner och länsstyrelser för att möjliggöra och stimulera till ett ökat användande av validering på hemspråk och en sammanhållen process mot arbete/utbildning som sker löpande under projekttiden.
    • Arbeta för att skapa ett strukturerat och processinriktat arbetssätt.
    • Göra kontinuerliga uppföljningar så att ingen deltagare i valideringsprocessen ”tappas bort” innan hen har kommit i mål alternativ har själv valt att avbryta.
    • Göra kontinuerliga uppföljningar så att arbetsgivare som behöver rekrytera har fått sökande med rätt kompetens.
    • Löpande återkoppling från projektets sida till alla inblandade parter.
  1. Indikatorer i projektet

Projektstart: april 2016 (Göteborg/Halland startar maj 2016).

Volymmål:

 400 nyanlända ska ha deltagit i projektet per marknadsområde och helår.

  • Under 2016 blir målet 300 nyanlända på Marknadsområde Skåne samt 270 på Marknadsområde Göteborg/Halland.
  • Under 2017 blir det 400 nyanlända per Marknadsområde och
  • Under 2018 blir det 400 nyanlända per Marknadsområde.

200 överenskommelser ska undertecknas med arbetsgivare per helår (gäller båda marknadsområden tillsammans).

Minst 60 % av arbetsförmedlare i de aktuella kontoren ska uppge att deras kompetens har ökat.

Uppföljning kommer att göras via enkätundersökningar under december månad: 2016, 2017 och 2018.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.