För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Månadens Intervju med Sanja Jagustin Christiansson

Varje månad intervjuar vi en medlem i Företagarna Huddinge.

Månadens Intervju

Namn: Sanja Jagustin Christiansson
Företag: CuraNova Omsorg AB
Telefon: 08-711 75 00
Webb: www.curanova.se

När startade du ditt företag?

Hösten 2012, tre veckor innan jag fick mitt andra barn. 

Varför startade du ditt företag?

Jag jobbade tidigare som biståndshandläggare för äldreomsorg inom kommunen. Jag var beslutsfattare men det var ofta svårt att stå för vissa beslut, eftersom de ekonomiska förutsättningarna som fattas på central nivå ofta begränsar bistånden därför inte fattas efter individens egentliga omsorgsbehov. Som egenföretagare, dvs utförare av biståndsbeslut kan jag vara med och påverka själva utförandet av omsorgen helt själv. Jag kan påverka så att våra brukare får hög kontinuitet och matcha personal så kemin mellan brukare och anställd fungerar. Det är dock äldreförvaltningen som fattar besluten och bedömer hur många timmars hjälp en person får och de besluten måste vi trots allt följa. Vi kan även hjälpa brukaren med information och kontakter med myndigheter. Vi följer brukarens tillstånd och vid försämringar rapporterar vi det till äldreförvaltningen och biståndshandläggarna. 

Hur ser din verksamhet ut?

Vi är ett privat omsorgsföretag som erbjuder utförandet av biståndsbeviljade insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL). Det kan innefatta följande:

  • Personlig omsorg, dvs. insatser som avser att stötta individen med den hjälp han/hon behöver kring sin person såsom t ex påklädning, dusch, toalettbesök mm.
  • Serviceinsatser, dvs. inköp, städ, tvätt eller fönsterputsning.
  • Trygghetslarm, dvs. akuta insatser dygnet runt hos våra brukare med trygghetslarm.
  • Ledsagning, vänder sig till individer som på grund av sin funktionsnedsättning behöver hjälp för att delta i fritids- och kulturaktiviteter. Syftet är att göra det möjligt att till exempel träffa vänner, delta i kultur- och föreningsliv och utöva sportaktiviteter. Ledsagning kan beviljas oavsett ålder.
  • Avlösning i hemmet, dvs. hjälp av en avlösare som kommer hem till den närstående och tar över omsorgen under en begränsad tid så att anhörigvårdaren kan få möjlighet att koppla av och göra egna aktiviteter.

 Vi verkar under LOV vilket innebär att vi måste ansöka om tillstånd för att bedriva verksamhet i kommunerna. Nu är vi verksamma i Stockholm kommuns alla stadsdelar och har 62 brukare. 

Hur många arbetar på ditt företag?

Vi är totalt 32 medarbetare, varav 19 fast anställda och 13 timanställda.

Jag är verksamhetschef och har en anställd enhetschef, samt en dagsamordnare och en nattsamordnare. Min man Lars hjälper till och ansvarar för ekonomi och teknik. 

Varför gick du med i Företagarna?

Som företagare blir det lätt lite ensamt, det känns tryggt och roligt att vara med i en organisation som kan stötta och hjälpa. Det känns bra att känna att man är med i ett större sammanhang. 

Vad tycker du om företagsklimatet i Huddinge?

Vi har ansökt fyra gånger om att bedriva hemtjänst i Huddinge, varje gång har vi fått avslag på olika grunder. Vi har haft tillstånd Stockholms stad sedan många år och upplever stora skillnader i hur man bemöter företagen och kommunicerar under upphandlingstiden. I Huddinge kommunicerar man inte alls och det finns ingen återkoppling. Kanske är det därför de flesta får avslag i sin ansökan? Tjänstemännen själva hänvisar till att Huddinge har hårdare krav än andra kommuner och att det skulle vara anledningen till att de flesta företag avslås. Detta tror vi inte på, då både Stockholm och Solna har väldigt höga kvalitetskrav och kontroll på företagen. Det är svårt att starta och driva ett företag inom omsorg i Huddinge. 

Vad gör du på din fritid?

Då tar jag hand om familjen och reser gärna till mitt hemland Kroatien så ofta jag kan. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.