För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons

”Innebär en stor säkerhet om någonting skulle hända”

Välrenommerad yrkesman och företagare i en bransch där uppdragen bara haglar in. Att vara med i SMÅA är likväl en självklarhet för Ted Fransson. Anledningen? Att A-kassan är en försäkring och att man borde försäkra sitt arbete på samma sätt som man försäkrar sitt hem. – Det går väldigt bra nu, men sedan? Det är otroligt skönt med tryggheten som SMÅA ger, säger han. 

Samtalet drunknar då och då i höga ljud från maskiner i bakgrunden. Ted Fransson skrattar till och ursäktar. Han är arbetar bland annat med betongrenovering, vattentätning av betong och asbestsaneringar i Jönköping med omnejd. Ett område där det både rivs och byggs väldigt mycket, och det vore ingen överdrift att påstå att arbetet ger honom mycket att göra.

– Jag har aldrig varit arbetslös i hela mitt liv, det har alltid funnits väldigt mycket jobb. Just nu arbetar jag i ett parkeringsgarage på Kungsängen här i Jönköping. Det är en massa att fixa, det har blivit fel på ett membran och grejer här och det är billigare och enklare att fixa allt det inifrån än att gräva upp det, säger Ted Fransson.

Gillar ansvaret som egen företagare

Pandemin har inte drabbat honom, tvärtom. För om han tidigare hade fullt upp som anställd har han nu nästan ännu mer att göra som en egenanställd företagare. Ted startade eget så sent som i mars 2020.

– Min pappa har haft eget och jag ville också ha eget och bara köra. Jag gillar ansvar, och med det ansvar som jag tidigare tog på jobbet kunde jag lika gärna ta det ansvaret under egen flagg. Och det har gått fantastiskt bra, jag har egentligen mer uppdrag än jag behöver och jag skulle lätt kunnat ha en anställd redan nu. Jag vill helst bygga upp en ekonomisk buffert i bolaget först, säger han.

Alltid varit med i a-kassan

Att vara med i Småföretagarnas a-kassa – SMÅA – är dock en självklarhet för Ted Fransson, även om allt rullar på galant för tillfället.
– Jag har alltid varit med i a-kassan, även om jag verkar i en bransch där det funnits väldigt mycket jobb. När jag var anställd var jag med i Byggnads och nu är jag med i SMÅA. Det är en självklarhet för mig, säger han.

Det var dock inte självklart att man kunde gå med i a-kassan som företagare. För, dessvärre, som så många andra som driver eget visste han först inte ens att SMÅA, och därmed möjligheten till a-kassa, fanns.

– Jag pratade både med lite kompisar och några släktingar som driver, och har drivit, eget, och de berättade om SMÅA. Så fort jag fick höra att man kunde ha arbetslöshetsförsäkring även som egen företagare gick jag med. Månadsavgiften är låg, så det är inga pengar vi pratar om, och det innebär framför allt en stor säkerhet om något faktiskt skulle hända, säger Ted Fransson.

Så att vara medlem borde faktiskt vara en no-brainer för alla med eget företag.

– Om den senaste tiden har lärt oss något så är det att allt kan gå fort. På jobbet, i livet. Så jag vill någonstans ta höjd för att det värsta faktiskt kan ske. Förhoppningsvis fortsätter allt att gå bra men om inte, då har jag en säkerhet. En trygghet, och det känns verkligen väldigt skönt, säger Ted Fransson.

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.