headphones newspaper video-player

Stoppa månadsrapporteringen

Regeringen planerar att införa månadsrapportering för företag. Detta innebär att du som företagare varje månad måste rapportera in bland annat löne- och skatteuppgifter för dina anställda. Företagarna protesterar mot detta, precis som vi gjorde 2013 när vi lyckades stoppa förslaget.

2013 föreslog den dåvarande regeringen att alla företagare skulle tvingas att rapportera in löne- och skatteuppgifter varje månad iställe för årligen. Efter stora protester från bland annat Företagarna drogs förslaget tillbaka.

Men i veckan kommer den Socialdemokratiska regeringen att föreslå att månadsrapportering SKA införas vilket Günther Mårder intervjuas om i dagens Expressen.

- Det är ytterst märkligt att regeringen går vidare med ett förslag som tidigare har fått massiv kritik. Det handlar framförallt om att konsekvensanalysen är bristfällig, att det skulle innebära en stor ökning av uppgiftsbördan för företagen, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Månadsrapportering innebär att småföretagarna kommer att drabbas av en betydligt ökad regelbörda. Ännu har vi inte sett det fulla förslaget och vad det kommer att innebära men Magdalena Andersson hoppas att det ska stävja fusk och dra in två miljarder till statskassan.

- Givetvis är Företagarna för att stävja fusk och ojust konkurrens för våra seriösa medlemsföretag. Men detta drabbar seriösa företagare som istället för att utveckla sina företag och skapa nya jobb kommer att få lägga tid på att administrera alla uppgifter som ska skickas in. Det gäller särskilt för de cirka 80 000 arbetsgivare som lämnar arbetsgivardeklaration och kontrolluppgift på papper i stället för digitalt. De som fuskar kommer förstås inte att börja lämna uppgifter månadsvis, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Ett alternativ till månadsrapportering skulle istället kunna vara kvartalsrapportering på individnivå, mot att till exempel företagen bara behöver betala in skatter och avgifter kvartalsvis. Då får ju företagaren någon kompensation för sitt extraarbete.

- Vill regeringen ha fler vita jobb bör de istället ta fasta på vårt förslag om en rejäl breddning av RUT-avdraget, säger Günther Mårder.

Läsa mer om vår kampanj 2013

Läs vårt remissvar här.

Taggar
Riks Rapport
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.