För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Listan: 21 heta orter för företagare

Det finns ett Gnosjö i varje län! Vi har listat 21 heta orter där företagsamheten bubblar. Vilka finns nära dig?
Pär Svärdson, Apotea i Heby.

 Ur Företagaren nr 1 2016.

Gnosjöandan har fått fotfäste på många platser runtom i Sverige. Vi gav regioncheferna inom Företagarna den tuffa uppgiften att peka ut en ort i varje län som präglas av samarbete, entreprenörskap och en rejäl portion småländsk klurighet.

Uppländska Heby, kommunen där Årets Företagare 2015 Pär Svärdson (bilden), driver sitt Apotea.se, får sällskap av 20 andra heta orter!

Här ser du hela listan, län för län:

 

NORRBOTTEN: ÄLVSBYN
✔ FÖRETAGARVÄNLIGASTE KOMMUNEN
✔ 800 FÖRETAG

Älvsbyn uppe i norr är inte sämre än originalet, säger Torbjörn Halvardsson, Företagarnas tf. regionchef i Norrbotten. Här huserar 800 företag på 8 000 invånare! Några tillhör landets giganter: Älvsbyhus är störst på småhus, Polarbröd tillhör topp fem inom bröd och Lundbergs plåtslageri levererar till kunder från norr till söder. Älvsbyn har utnämnts till landets företagsvänligaste kommun av Svenskt Näringsliv.



VÄSTERBOTTEN: RUSKSELE
✔ DOLDISBYN
✔ SKOGSMASKINER TAR TÄTEN

Rusksele är byn som går i spetsen för länets företagare. Näringslivets motor utgörs av träförädling, skogsmaskiner och livsmedelsindustri. På samma sätt som i Gnosjö har kyrkkaffet sedan länge varit en given plats för affärer, berättar Torbjörn Halvardsson, regionchef i Västerbotten.

 

Högakustenbron Kramfors. Foto: Shutterstock

VÄSTERNORRLAND: KRAMFORS
✔ NYA INNOVATIONER
✔ SÄLJER TILL TESLA

Kramfors har fått en ny generation företagare och entreprenörer som gör nytt och annorlunda. Entreprenörsandan är stor, små företag växer och anställer. Nya innovationer tas fram och tillverkas på orten, exempelvis biltruckar som bland annat används av Tesla. Dialogen mellan företagen och kommunen utvecklas positivt, berättar regionchefen Thomas Byström.



JÄMTLAND: TRÅNGSVIKEN
✔ SAMARBETE FRAMFÖR ALLT
✔ RISKKAPITAL PÅ NYTT SÄTT

Trångsviken insåg långt före de flesta hur viktigt samarbete är. Företag stöttar varandra, bland annat med riskkapital via en tillväxtkassa. Tillverkning av stormkök, pappershylsor till mynt och tvätteri ingår bland de framgångsrika entreprenörerna i den lilla byn mellan Åre och Östersund, säger regionchefen Anette Tandberg.


DALARNA: VANSBRO
✔ UTROTAR UNGDOMSARBETSLÖSHETEN
✔ FRISÖRSFAMILJ KLIPPER TILL

Vansbro har nästan raderat ut arbetslösheten. En rad företag har bra snurr på sin verksamhet. Lyko Hair säljer skönhetsprodukter via nätet och Procordia producerar snabbmat. Båda behöver mycket folk. Efterfrågan på Monarks specialcyklar snurrar på bra. Företag lägger ut jobb på varandra och bidrar till en och samma produkt, berättar regionchefen Sohrab Fadai.

 

GÄVLEBORG: JÄRVSÖ
✔ SUCCÉ FÖR TURISTNÄRINGEN
✔ INTENSIVT NÄTVERKANDE

Järvsö satsar på samarbete och besöksnäring. Här startade Europas första mobila gårdsslakteri, det finns ett bryggeri i Alpbyn, en av landets största MC-återförsäljare och ett storsatsande industriplastföretag. Man väntar inte på att någon annan ska fixa åt en – i Järvsö händer det grejer, säger regionchefen Eva Cooper.

 

UPPSALA: HEBY
✔ SNABB DIALOG
✔ HANTVERK MÖTER E-HANDEL

Heby drar fördel av närheten till Uppsala men har även bytt ut dammig tröghet mot öppenhet och korta beslutsvägar mellan företag och kommun. I Heby finns Tärnsjö Garveri som bland annat nominerades till riksfinalen av Årets företagare 2014. Byn är också platsen för e-handelsjättar som Adlibris och Apotea, säger Emma Tonnes, regionchef.


VÄRMLAND: SUNNE
✔ SKOLA OCH FÖRETAG
✔ GRAFISKA BRANSCHEN I FOKUS

Sunne är orten där många unga och kvinnor leder företag. Samspelet mellan den grafiska branschen och skolan är en framgångsfaktor, båda ger och tar för att hamna rätt. Flera i branschen har knoppat av sig och nya företag har sett dagens ljus, säger regionchef Anna Hedberg, Företagarna Värmland.

Trosa. Foto: Shutterstock

SÖDERMANLAND: TROSA
✔ FRAMGÅNGSRIKA TURISTFÖRETAG
✔ KOMMUN OCH FÖRETAGARE I SAMARBETE

Trosa lever gott på besöksnäringen. Samarbete och lyhördhet fungerar fint som smörjmedel i relationerna mellan företag och kommun, säger Emma Tonnes, regionchef för Företagarna Mälardalen.



ÖREBRO: LEKEBERG
✔ UTBRYTARKOMMUN
✔ ALL BUSINESS IS LOCAL

Lekeberg bröt sig ut ur Örebro kommun och bildade en egen. Skilsmässan slutade lyckligt. Såväl tillverkande företag som tjänsteföretag i varierande storlek drar nya invånare till kommunen. Alla företag, även de stora, tänker lokalt, säger Kaisa Edenvik, regionchef, Örebro län.

 

VÄSTMANLAND: FAGERSTA
✔ BRUKSORTENS NYA KOSTYM
✔ SAMARBETE OCH NYTÄNKANDE

Fagersta har med framgång bytt ut det gamla bruket mot ett differentierat näringsliv som gynnas av samarbete och nytänkande, säger Emma Tonnes, regionchef.

 

ÖSTERGÖTLAND: KINDA
✔ SAMVERKAN FRAMFÖR ALLT
✔ HJÄLPER GRANNAR I KRIS

Kinda har en mix av småföretag och multinationella giganter. Papper och maskiner är två viktiga grenar. Trots att det geografiska läget är lite off så stannar företagen kvar. Samverkan står högt på agendan, till exempel förekommer att företag byter arbetskraft med varandra. Näringslivet satsar på samarbete med både gymnasie- och grundskola, berättar Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Östergötland.

 

STOCKHOLM: SIGTUNA
✔ NÄRA ARLANDA
✔ HET BESÖKSNÄRING

Sigtuna har ett gynnsamt läge mellan Stockholm och Uppsala. Besöksnäringen går på högvarv och kommunikationerna är utmärkta, säger regionchefen Emma Tonnes.



GOTLAND: BURGSVIK
✔ LOCKAR NYA UNGA FÖRETAGARE
✔ STEN OCH TURISM I SKÖN KOMBINATION

Burgsvik upplever en renässans för stenbrytningen. Möbelindustrin och besöksnäringen är av senare datum. Hit söker sig även unga företagare som gärna samverkar för ortens bästa, säger regionchefen Emma Tonnes.



VÄSTRA GÖTALAND: VÅRGÅRDA
✔ BRA DIALOG
✔ KLURIGA UPPFINNINGAR

Vårgårda är en ort där Gnosjöandan lever. Bra samarbete företagare emellan och en konstruktiv dialog med kommunen. Alla drar åt samma håll. Många bra idéer genom åren, ett framgångsrikt exempel är bröderna Lindblad som på 1950-talet utvecklade bilbältet med hjälp av halsband till tjurar. Det var början till Autoliv, säger Mikael Erlandson, tillförordnad regionchef för Företagarna.



KALMAR: MÖNSTERÅS
✔ FÖRETAGARE I FOKUS
✔ SATSAR PÅ FIBER

Mönsterås är en ort där näringslivsfrågorna toppar dagordningen. Företagen tänker lokalt och gör gärna affärer med varandra. Kommunen är mån om att bistå näringslivet, insåg tidigt vikten av ett fibernät. Alla unga är garanterade ett sommarjobb, berättar regionchefen Christoffer Lewinowitz.



KRONOBERG: MARKARYD
✔ FINT FÖRETAGSKLIMAT
✔ STARKA I MOTGÅNG

Markaryd må ligga i skuggan av originalet, men släktskapet är tydligt. Småländska företagare stretar på även när det är motigt. Ett fint företagsklimat skapar framgångsrika företag, ett exempel är Nibe värmepumpar, säger regionchefen Christoffer Lewinowitz.

 

Karlshamn.Foto Shutterstock

BLEKINGE: KARLSHAMN
✔ KOMMUNAL SATSNING
✔ HÖG ANDEL KVINNOR

Karlshamn ligger i startgroparna med en bred satsning på de små företagen. Kommunen, liksom hela länet, har en hög andel kvinnor bland sina företagare, säger regionchefen Magnus N:son Engelbäck.



HALLAND: UNNARYD
✔ STARKT NÄTVERKANDE
✔ GLOBAL AMBITION HÅLLER BYGDEN LEVANDE

Unnaryd håller landsbygden levande i de småländska skogarna. Orten, som ligger i landskapet Småland och i Hallands län, har ett helt knippe framgångsrika industriföretag som nätverkar och agerar tillsammans. Turism, fiskuppfödning och en webbutik med global marknad är annat som bidrar starkt till landsbygdsutvecklingen, säger regionchefen Marie Axtelius.



SKÅNE: BJÄRRED
✔ INDUSTRIFÖRETAGEN DRAR
✔ STRATEGISKT LÄGE

Bjärred har ett brett spektrum i sin mix. Framgång föder framgång. Industriföretagen, särskilt inom reparationer och underhåll, rapporterar stigande orderingång. Det centrala läget i Öresundsregionen är en förklaring till lyftet, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna Syd.

 Ur Företagaren nr 1 2016.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.