podcast news play företagaren I media förmån faq

Dags för elektrisk tjänstebil?

Allt fler företagare köper laddbara bilar, men alla har olika förutsättningar. Därför är det bra att tänka till så att man väljer rätt.

Det höga dieselpriset kan få småföretagare att ligga vakna om nätterna och bensinpriset är som en sten i skon. Enligt Johan Bylund som är Fleet Manager på Volvo Car Sverige bidrar det till att få fler att överväga att gå över till elbil.

− Tittar man på totalkostnaden så påverkar drivmedelspriserna rakt in i kalkylen, säger han.

Med det sagt är priset när man tankar bara en av orsakerna till att elbilarna blir fler. Hela bilindustrin håller på att ställa om till elektrifiering och det går fortare än många tror. Modellutbudet breddas hela tiden och köparna är på hugget. Eftersom det är ett tidsspann mellan köp av en bil och när den rullar på vägarna ser man inte heller hela vidden av omställningen än. Inte mint med tanke på att tidsspannet är längre än vanligt på grund av störningar i de globala leverantörskedjorna.

− Det man läser om i pressen baseras ju på registreringar, det vill säga bilar som tas i trafik, säger Johan Bylund.

Allt fler vill ha bilar med sladd

Johan och hans kollegor arbetar med den del av Volvo Car Sveriges försäljning som går till juridisk person, alltså företag. Volvo är partner till Företagarna och de medlemmar som köper bilar till medlemsrabatt väljer i mycket stor utsträckning elhybrider eller rena elbilar.

− Hela 85 procent av de bilar som sålts hittills i år på Företagarnas avtal är en bil med sladd, säger Johan Bylund.

Volvo anser sig ha det bredaste sortimentet med laddhybrider med räckvidd upp till 88 kilometer på den svenska marknaden och dessutom två rena elbilar, C40 och XC40. Ännu fler helelektriska Volvobilar är på gång. Så hur ska man resonera om man står i begrepp att köpa en ny laddbar bil?

− Alla har vi olika förutsättningar. Var vi bor. Vad vi har för laddmöjligheter och så klart vad det kostar, säger Johan Bylund.

Tre tips för tjänstebilsköparen

Johan Bylund menar att man bör tänka på tre saker.

För det första kostnadsbilden. Kalkylera livscykelkostnad eller innehavskostnad (TCO) så att du vet vad bilen eller bilarna kommer att kosta under tiden du har den eller dem.

För det andra är det viktigt att veta vilken typ av erbjudande man vill ha. Särskilt om man har flera anställda som ska ha tjänstebil är det viktigt att det finns en flexibilitet och att erbjudandet passar de behov som finns.

För det tredje är det bra att ta hjälp av en partner som kan guida dig och till viss del ge råd om hur du ska tänka mot bakgrund av att vi lever i en föränderlig värld där det ofta inte är så stor framförhållning när det gäller till exempel beslut om skatter.

 

Taggar
Riks
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.