podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

3 vägar för ett starkare och tryggare Sverige ut ur krisen

Satsa på jobb, företagande och ordentligt med utbildning för att göra det möjligt för Sverige att gå starkare ur coronakrisen, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Situationen för företagare är tudelad denna höst, konstaterar Företagarnas vd Günther Mårder i en video producerad av Danske Bank (se ovan).

– Många företagare är hårt drabbade av restriktioner, även om andra ser en ljusning och kanske kunnat dra nytta av förändringar i samhället eller ser att det börjar vända.

Företagarna ser med oro på att regeringens krisstöd börjar dras tillbaka. Man har berövat enskilda företagare rätten att bedriva sin verksamhet. En viss kompensation för det måste finnas.

– Om korttidspermitteringen försvinner vid årsskiftet kommer många företag behöva gå på uppsägningar snart, vilket gör att många riskerar arbetslöshet, säger Günther Mårder.

Här krävs insatser

Allt är dock inte nattsvart. Det finns absolut möjligheter för Sverige att ta oss stärkta ur krisen, även om det kommer ta tid, menar Günther Mårder och listar tre åtgärder som krävs av samhället:

  • Gör det enklare att vara arbetsgivare. Sänk kostnaderna, se över LAS, låt arbetsgivare ta sitt fulla ansvar och ta bort straffbeskattningen på privata sjukvårdsförsäkringar
  • Satsa på jobb, företagande och ordentligt med utbildning. De med kapacitet ska gå till jobbet, idéer ska förverkligas i form av företag och vi ska satsa på utbildning som gör det möjligt för Sverige att vara en spjutspetsnation när det kommer till kunskap.
  • Skapa ett tryggare Sverige. Brottsligheten har inte tagit coronapaus. Satsa på våra rättsvårdande instanser för att skapa ett tryggare Sverige där tilliten är en grund till allt vi förhåller oss till i samhället.

– Genom insatser på dessa områden är jag övertygad om att vi med stolthet kan överräcka vårt land till framtida generationer med rak rygg, säger Günther Mårder.

Taggar
Riks
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.