För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sluta misstänkliggöra välfärdsföretagare

Debatten om vinster i välfärden har negativt påverkat entreprenörskap inom välfärden – där de kvinnliga företagarna dominerar. Varför är det så? Det handlade ett seminarium om som Företagarna deltog i under Almedalsveckans tisdag i Visby.

Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg var en av experterna i panelen på Veckans Affärers seminarium Är vissa entreprenörer finare än andra? Bakgrunden till diskussionen är Reepaluutredningens förslag som att begränsa möjligheterna att gå med vinst i företag som verkar inom välfärdssektorn.

VA:s chefredaktör Åsa Uhlin modererade seminariet och pekade på att det svenska entreprenörskapet minskade under 2017 enligt Global Entrepreneurship Monitor, GEM. Det beror uteslutande på en minskning i kvinnors entreprenörskap.

– Jag är oroad av det här resultatet och jag är rätt säker på att tolkningen är rätt också. Att det verkligen beror på den här diskussionen vi haft offentligt. GEM har gjorts i många år och Företagarna gör liknande studier själva. Då ser man att det första droppet i kvinnors entreprenörskap kom 2014, när man startade den här debatten, sade Daniel Wiberg.

Seminariet inleddes med att entreprenören Annika Meinhardt berättade passionerat om hur hon startade, drev och utvecklade vård- och omsorgsföretaget Resursteamet. Men även hur hon kände sig motarbetad och till slut sålde företaget.  

– När jag startade Resursteamet kom det politiker till oss från alla partier och tyckte att vi gjorde något jättebra. Men att jag ett antal år senare skulle bli en belastning snarare än en resurs – att jag skulle vara något man slogs med i valdebatten – det kunde jag överhuvudtaget inte föreställa mig. Det blev till slut för mycket för mig, sade Annika Meinhardt.

Seminariet sändes live av Veckans Affärer på Youtube och du kan se diskussionen inbäddad här ovan.

Från vänster: Daniel Wiberg, chefsekonom, Företagarna, Helena Lindahl (C), riksdagsledamot, Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Advokatfirman Delphi, Annika Meinhardt, entreprenör och Anna Johnson, vd, Grant Thornton.

Taggar
Riks
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.