För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vi måste se över omställningen

I fredags hölls EU-toppmötet i Göteborg. Företagarna var representerade med tre delegater för att bland annat prata om omställning på arbetsmarknaden.

När någon blir arbetslös kommer denne antingen att gå ut i kompetensutveckling, eller få ett nytt jobb. Det är det som menas med omställning och Sverige är bäst i Europa på det. Visst låter det bra?

Men även om Europa har mycket att lära av Sverige så kan vi inte slå oss till ro i Sverige. Vi behöver vi se över vårt system. Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson pratade om just det på toppmötet. För det är mycket som förändras.

Här är tre utmaningar som Företagarna lyfte på toppmötet:

Hela omställningssystemet bygger på kollektivavtal, men sex av tio företag har inte kollektivavtal och det är bland dem som jobben växer fram.

Företagare betalar in till omställningssystemet, men företagare har inte möjlighet att få tillbaka någonting eftersom de inte omfattas.

Över hela Europa ser vi fenomenet ofrivilliga företagare. Alltså personer som inte frivilligt startat företag, utan som tvingats till det för att få jobb. Hur ska de passa in i systemet? 

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.